Реклама / Ads
6| 5453 |26.05.2020 НОВИНИ

Проектантът на детската болница: Критикуват хора без конструктивна грамотност

.
Източник: БГНЕС
Критиците на Националната детска болница са недобронамерени хора без проектантска и конструктивна грамотност. Конструкцията отговаря на всички съвременни изисквания за болнично заведение.
 

Това заяви пред БТР арх. Веселина Хаджистоянова, проектант на лечебното заведение.

 

Болницата е напълно способна да изпълни задачите, за които е предназначена, отсече архитектът. По нейни думи е предвидено всичко, което трябва да бъде включено в една съвременна болница.

 

Според архитекта недовършеният строеж отговаря както на земетръсните, така и на противопожарните условия.

 

Казусът с изграждането на Национална педиатрична болница съществува от около 30 години. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.

 

Строежът обаче пустее от години, а в началото на тази година стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев е подписал договор за доизграждане на лечебното заведение. Това обаче предизвика остра реакция в обществото поради няколко причини.

 

Здравният министър бе обвинен в това, че се възползва от ситуацията на извънредното положение, като подписва документи, които иначе биха срещнали отпор.

 

Втората причина за недоволството е фактът, че според експерти сградата вече не е годна за използване. На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5852 |27.04.2020 Над 15 хиляди души искат оставката на Ананиев заради детската болница . 0| 3867 |06.04.2020 Арх. Бакалова: Договорът за детската болница е подписан на тъмно . 7| 4622 |03.04.2020 Протест пред МС срещу доизграждането на детската болница . 0| 4203 |22.01.2020 Прокуратурата: Няма проверки в детската болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads