Реклама / Ads
16| 6849 |02.06.2014 НОВИНИ

Проф. Близнашки: „Корупция” – думата табу в БСП

.
Проф. Георги Близнашки
Избирателите наритаха БСП. Проблемът не е в това, че ГЕРБ победиха, а че левите избиратели наказаха БСП като останаха вкъщи без да ги подкрепят, а това беше важно и им беше казано многократно по време на предизборната кампания. Кабинетът Орешарски решава големи проблеми, но ден за ден. Левите избиратели обаче са мечтатели – на тях им е нужна дългосрочна програма, която не им беше представена, очерта като един от основните проблеми след изборите за Европейски парламент Александър Симов от БСП.
 

Причините са други, коментира в предаването „Лице в лице” червеният пиар специалист Нидал Алгафари. Избирателите не приемат в момента кабинета като ляв. Но основният проблем е, че имаше 4 чужди тела в листата на БСП и това са Петър Курумбашев, Достена Лаверн и Светлина Йончева. Феодалите на партията не си свършиха по места работата, коментира Алгафари.

Аз подписах за Достена Лаверн, защото тя е добър ляв интелектуалец. Вярно е, че е непозната, призна Симов. Не стигна времето избирателите да я опознаят.
Нидал Алгафари отхвърли твърдението, че кандидатурата на Лаверн е сделка на Ковачки. Според него зад това стои майка й като се е опитала да натегне интелектуалците.

Според проф. Георги Близнашки основният проблем на българската левица е, че в продължение на 25 г. БСП не успя да извърви своя социалдемократически път към нова европейска партия. Вместо възобновление, партията продължава да си празнува 9 септември без да разбира какво се е случило на 10 ноември.

Партията оцеля за сметка на цялата държава, каза Близнашки. БСП се превърна в партията на олигархията, каквото е всъщност и цялото правителство. Социалистическото движение се основава на една морална кауза. През края на 90-те, когато БСП беше в тежка криза, и се противопоставяше срещу масовата приватизация, нищо не се случи. Постепенно тя започна да обслужва олигархията.

ДПС има константна величина от избиратели, независимо дали ни харесва този факт или не, коментира Алгафари. Тези хора трябва да бъдат представени по някакъв начин. Не можем да ги игнорираме, така че те остават фактор, каза Алгафари. Преговорите между БСП и ДПС са изключително тежки. Симов се съгласи, че реалностите са такива, и алтернатива на това управление би могла да бъде коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Избирателите на БСП все още вярват емоционално на социалистическата кауза. Възможност за коалиция между БСП и ГЕРБ сега е възможна, но по време на изборите конфликтът беше много обострен, коментира Алгафари.

Корупционните практики се практикуват и от двете страни. Още 2011 г. обърнах внимание на корупцията, а Станишев в своя доклад не спомена веднъж тази думата. Това е думата табу в левицата.

Отиде се към договаряне на безпринципна основа. Никой не знае какви са договорките между БСП и ДПС, обяви като най-големия проблем Близнашки. Българската левица стана жертва на политическите амбиции на своя лидер – а именно противоборството на Станишев с Борисов. Навсякъде по света като изгуби изборите, социалистическият лидер си подава оставката. Това при нас не е така, добави Близнашки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7584 |30.05.2014 Полк. проф. Николай Петров става началник на ВМА . 21| 5103 |29.05.2014 Проф. Константинов: ДПС са в деликатна позиция . 12| 5522 |29.05.2014 Проф. Близнашки подава жалба заради референдума . 19| 5461 |28.05.2014 Проф. Константинов: Не политиците, народът се произнася за предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads