Реклама / Ads
15| 5797 |04.10.2013 НОВИНИ

Проф. Константинов: Срути се българският парламентаризъм

.
Ако народните представители продължават да се държат по този начин и сами да спират работата на парламента, то очевидно отиваме на нови парламентарни избори. Това заяви в интервю за Фокус математикът проф. Михаил Константинов по повод несъстоялото се и днес заседание на Народното събрание заради липса на кворум.
 

Проф. Константинов подчерта, че когато преди дни е сравнил случващото се в българския парламент с цирк, е обидил цирка като институция, неоправдано.

„Това, което се случва в момента в Народното събрание, определено е по-лошо от цирк", коментира математикът. Той определи поведението на народните представители като израз на неуважение към избирателите и на неразбиране на това, което се случва в страната.

"В момента сме свидетели на едно срутване на българския парламентаризъм и се появяват въпросите дали изобщо управлението може да си събере депутатите, които според Конституцията трябва да са 121 в началото на всяко едно заседание", посочи той.

„За цялата ситуация в Народното събрание в момента вина имат всички. Вината е ясно поделена, между управляващи и опозиция, тъй като те заедно се подиграват с българския народ", отбеляза проф. Константинов.

Той определи като положително поне самият начин на регистрация за присъствие в пленарна зала , който става само чрез пръстов отпечатък.

„Всички си спомняме как дълги години депутатите тичаха с по пет карти за регистрация в ръка между столовете, за да се регистрират, а отгоре стояха журналистите и си скубеха косите. Сега обаче, откакто се въведе този метод на регистриране в пленарна зала, няма как да излъжеш, защото не можеш да вземеш пръст на депутат и да тичаш с него по редиците", посочи математикът и отбеляза, че в този метод има дисциплина.

„За съжаление, обаче, тази дисциплина не попречи на конкретни политици да не се явят на работното си място", подчерта проф. Михаил Константинов.

"Останалите европейски страни биха могли да изпитат единствено погнуса от случващото се в момента в българския парламент", смята професорът.

Проф. Константинов обаче отбеляза, че погледите на останалите страни са насочени към Вашингтон, в чиито американски парламент се разиграва същия цирк като в нашето Народно събрание.

„България някак си не им е проблем точно сега на другите европейски страни, но в минутата, в която погледнат към страната ни, ще изпитат погнуса", посочи математикът.

Той коментира ситуацията в САЩ като заяви, че „дори супер силата САЩ действа неадекватно, клати американската държава, клати светът и може да има много сериозни последици за целия свят".

„Докато ние си клатим тук нашата малка лодчица, която може да потъне, преди да потъне големия американски кораб", коментира проф. Михаил Константинов.

„Нека да припомним на българските политици, че освен локалните ползи от властта, на този свят има и едно нещо, което се нарича „достойнство". Призовавам българските политици, че като хора имат достойнство и нека да не си го губят", отбеляза проф. Константинов.












Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6098 |02.10.2013 Проф. Константинов: "Атака" са партия "Рекетьори" . 21| 5630 |30.09.2013 Проф. Константинов: Сега всички са за изриване от НС . 15| 6264 |29.09.2013 Проф. Вучков: Живков мислеше повече за бъдещето от сегашните управляващи . 11| 5793 |27.09.2013 Ректорът проф. Илчев: Има пари за ГДБОП и ДАНС, а не за университети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads