Реклама / Ads
5| 4766 |03.12.2015 НОВИНИ

Проф. Митев: "Машината" на Цветанов е по-силна от "харизмата" на Борисов

.
Цветан Цветанов
Местните избори доведоха до „ренесанс” на Цветан Цветанов като силна фигура във властта. Това се посочва в анализ на института „Иван Хаджийски”, изготвен под ръководството на проф. Петър-Емил Митев.
 

„Дължи се, преди всичко, на победата в местния вот, спечелена много повече от „машината“ на Цветанов, отколкото от „харизмата“ на Борисов”, посочват авторите, цитирани от bTV .

 

В текста се посочва, че двете окончателни оправдателни присъди и третата на първа инстанция дават на бившия силов министър самочувствие пред публиката.

„Новата ситуация, половин година след избора Румяна Бъчварова да оглави МВР, сложи край на публичното затишие в отношенията между бившия и настоящия вътрешен министър. В рамките на месеца Цветанов три пъти се обяви срещу действията на своя наследник”, отбелязват от института „Иван Хаджийски”.


По отношение на Бъчварова се коментира, че и тя, и Росен Плевнелиев имат силно ограничен кандидат-президентски потенциал. „Вниманието отново се насочва към самия Борисов - като евентуален кандидат или като „кингмейкър” (т.е. той лично да посочи президентска номинация-б.р.). Друг вариант все повече би изисквал съгласуване с някой от партньорите на ГЕРБ.”, посочват авторите.

 

Припомняме, преди ГЕРБ да номинират Росен Плевнелиев за кандидат-президент през 2011 г., дълго време анализаторите смятаха, че Бойко Борисов ще заложи на Цветан Цветанов, който е в най-близкото му обкръжение от началото на политическата му кариера.

 

Тогавашният вътрешен министър обаче се замеси в имотен скандал и така управляващите се насочиха към друга кандидатура.


В анализа Реформаторският блок и ДПС са описани като „скачени антиподи”, които декларират доверие „лично на премиера Бойко Борисов” и използват скандала „Яневагейт” за своите цели.

 

По-сложна е ситуацията с БСП и АБВ. Традиционната левица е застрашена от риска да се самозатвори във вътрешните си проблеми, докато „партията на Първанов безспорно държи инициативата за диалог в лявото пространство”, пишат от института.

Според тях, АБВ има политическия шанс да постави БСП в своята орбита, като това си личи от „все по-активната намеса на Първанов в делата на БСП, както и показно дистанциране от политики на правителството”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7004 |02.12.2015 Проф. Павлов за Фрог: Турските служби ни държат в шах . 2| 4628 |02.12.2015 Проф. Миланов: В бюджета за НЗОК има безумни текстове . 28| 10565 |02.12.2015 Проф. Константинов: НАТО са бесни на Турция . 24| 7690 |30.11.2015 Проф. Слатински: Властта е опраскваща, демокрацията - опраскана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads