Реклама / Ads
29| 6567 |07.08.2014 НОВИНИ

Проф. Г.Начев: Щом оставя Шипка без охрана, България е за напускане

.
Този паметник е част от родовата памет на нацията. И той е в памет на нещо, което е обърнало историята на България. Това е Руско-Турската война, след която всъщност започва Третото българско царство. И такъв паметник, от такова значение да го оставим без охрана, т.е. да го оставим на разграбване, още един път доказва това, което винаги съм твърдял, че ценностната система в България не е тази, която трябва да бъде. Това е коментарът на проф. Генчо Начев по повод информацията, че Паметникът на свободата на връх Шипка може да остане без полицейска охрана.
 

Аз мога да инициирам сред познати и приятели да поемем финансирането на такава една охрана – да направим един инициативен комитет, да се съберем няколко души. След като държавата абдикира от задължението си, да поемем ние като част от гражданското общество да заплащаме тази охрана. В края на краищата става дума сигурно за 8 човека. Няма да има кой знае колко души охрана за един паметник, за да има денонощна охрана – това са четири екипа по двама. А пък и има вариант да са по един в охраната, което означава охрана от четири души – какво ще е това заплащане за четири човека?! Ако поставим на едната везна заплатите на четири човека, на другата везна – историята и славата на България. Кое натежава повече? Заплатите на четири човека?, пита пред "Фокус" професорът.

Държавата щом не обръща внимание, значи тя държавата е просто за напускане. Една държава, която оставя паметник от този ранг (тук не става дума за измисляне паметниците на някой, който се качил в гората и слязъл, за да изяде 5 кг сирене) – тук разликата е огромна. Тук става дума за нещо, което е повратна точка в историята на България. Нещо, което ние трябва да тачим, за което да милеем, за такова нещо става дума. След като тази държава абдикира от задълженията си, тя или е за напускане, или трябва да се сменя.Аз съм склонен да инициирам един инициативен комитет и да поемем издръжката на охраната на Паметника на свободата на връх Шипка, заявява известният българин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4906 |05.08.2014 Стойнев се похвали; по-добра икономика оставял . 36| 5138 |01.08.2014 Д.Стойнев:Договорът с "Уестингхаус" оставям на следващото правителство . 25| 5131 |30.07.2014 Проф. Вучева: Лошо щеше да е, ако бюджетът бе актуализиран . 18| 5563 |30.07.2014 М. Миков: Оставяме много работа на 43-то народно събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads