Реклама / Ads
8| 5725 |27.02.2014 НОВИНИ

Проф. Овчаров: В Кърджали става въпрос за пари

.
Проф. Николай Овчаров Източник: Булфото
Историческият музей в Кърджали е един от най-богатите и най-красивите музеи в България. Съдебното дело на Главно мюфтийство, както често се случва, беше отложено. Ситуацията с музея се точи от близо 20 г. Става въпрос за земята, която е купена през 1922 г., не можем да говорим за вакъфски имоти въобще – става въпрос за нива, купена, за да се строи мюсюлманско училище.
 

Това коментира археологът Николай Овчаров в предаването „Лице в лице” по бТВ. Сградата е построена от кърджалийци, била е изоставяна, а през 1978 г. е обявена за държавна собственост и превърната в музей. 20 г. продължава строежът й. Актът за собственост е чак от 1950 г.

Проектът на сградата е на руския архитект, проектирал и храм паметник „Свети Александър Невски”, каза Овчаров и определи сградата на музея като една от най-красивите в България.

Сградата е изградена почти изцяло с държавни средства. Не мога да си приставя как мюфтийството печели делото, влиза, и започва да руши и да разграбва имотите. Всичко опира до пари.

Със закона за вероизповеданията видяхме как се отприщи една бутилка, от която излезе духа. Преди няколко месеца имаше искания и за Боянската църква. От всичко това се цели да се печелят пари от наеми и билети от тези паметници на културата. По думите на Овчаров сходен е случаят и с претенциите към Панагюрското златно съкровище. Всички са озверели за пари. Както е казал класикът - ако не става въпрос за пари, става въпрос за много пари, посочи археологът.

Според него Турция прекалява с претенциите си за вакъфските имоти. Проф. Овчаров уточни, че не влага никакви националистически елементи в думите си. В едно ненормално, болно общество, в каквото живеем в момента, ще излизат много подобни неща - и в националистически и в обществен план, добави той.

Не харесвам тези настъпления на футболни фенове, националистически сдружения. Документите в Кърджали са железни, аз съм сигурен в тях. Нека съдът да отсъди това, което трябва. Няма как този имот да бъде върнат на Мюфтийството.

Относно ситуацията в Украйна Овчаров коментира, че тя е новосъздадена държава и прогнозира предстояща гражданска война.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5804 |26.02.2014 Проф. Г.Близнашки моли за подкрепа на референдума за гласуването . 17| 6647 |25.02.2014 Дучето пред Фрог: Преди Кърджали получих 6 звезди обслужване . 12| 6776 |25.02.2014 Дучето и Елена Ваташка арестувани в Кърджали . 6| 6085 |25.02.2014 Кърджали под полицейска обсада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads