Реклама / Ads
1| 5754 |19.06.2017 НОВИНИ

Проф. Петров: До 2 г. трябва да има електронно здравеопазване

.
проф. Николай Петров Източник: БГНЕС
Достъпът до лекарства и затлъстяването при децата да са теми на българското председателство на Европейския съюз. Това предлага здравният министър професор Николай Петров. Пред БНТ той коментира, че екипът му продължава работата по въвеждането на електронното здравеопазване и то трябва да заработи до 2 години.
 
Много широко е дискутирана темата за затлъстяването при децата в резултат на неправилно хранене. Ние развихме, задълбочихме и това е нашето намерение. Като втора тема на нашето председателство се обсъжда темата за достъпа до лекарствени продукти. Има се предвид проблемите, които многократно сме обсъждали, лекарствени продукти, които въобще не стъпват на нашия пазар, такива, които са в недостиг, допълни проф. Петров.

"Първата тема е приета. По мое предложение темата нездравословно хранене при децата ще бъде разширена не само във връзка със затлъстяването, а и във връзка с някои заболявания, а защо не и в посока на това, че нашите деца все повече се променят, появяват се заболявания, които са нетипични за детската възраст. Има процес на подмладяване на множество заболявания, което също може да бъде обвързано с качеството на храните", заяви здравният министър и допълни: "Ще се намерят стъпките, които да ограничат трансмазнините и глюко-фруктозни подобрители в храните".

 

Проф. Петров заяви, че трябва да бъде изградена системата за електронно здравеопазване: "Вторият стълб, който касае структурите на министерството на здравеопазването - лечебни заведения, доболнична помощ предстои да се изградят и то при едно много важно условие - тотална свързаност, защото електронните системи на НЗОК и на доболнична система трябва да работят като един организъм. Това е електронно здравеопазване. В НС се взе такова решение вече има зададени срок, мърдане няма. До 2 години трябва да имаме функциониращи електронно здравеопазване".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6999 |19.06.2017 Кр. Вълчев: Неуместно е УНСС да наказва студента за скандала с проф. Докова . 2| 8907 |19.06.2017 Кольо Колев: Пеевски трябва да е спестил 48 000 лв., а не 70 млн. . 0| 6506 |19.06.2017 Проф. Чуков: Нападателят е заловен от хората . 1| 7724 |18.06.2017 Катето Евро: Зверствата към кучета трябва да спрат , трябва ни зоополиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads