Реклама / Ads
0| 4509 |19.04.2018 НОВИНИ

Проф. Райнов: Здравеопазването ни се нуждае от обществена хирургическа намеса

.
”Българското здравеопазване изисква спешна обществена хирургическа намеса”. Това каза в интервю за „Хоризонт“ проф. Юлиан Райнов – началник на Клиниката по хематология във Военномедицинската академия.
 

Според него всичко, което се прави в последните години, е с палиативен характер.

„Здравеопазването страда, най-вече потиснато от тези прословути клинични пътеки, чиято цел, имам чувството, е да позволят непрекъснато по-големи средства да бъдат наливани в здравеопазването, защото не е тайна, че парите, които влизат по клинични пътеки, се използват за заплатите на медицинския персонал. Докато те не бъдат отрязани като с нож, там винаги ще има все повече и повече хоспитализации“.

 

През последните 20 години хематологията претърпя коренна промяна като специалност, посочи проф. Райнов. По думите му съществена част от заболяванията вече е възможно да бъдат поддържани в дълготрайни ремисии, а дори и в ремисия без нужда от терапия.

 

"Нещата в хематологията се развиват изключително бързо. Контролът върху заболяванията, които по-рано се смятаха за злокачествени, е пълен. Голяма част от тях могат да бъдат излекувани. Голяма част могат да бъдат контролирани с години, каквито бяха хроничните левкемии, сега пациентите живеят над 10 години. Дори при някои форми на хронични левкемии се коментира и спиране на лечението. Това са болни, които са социализирани. Проблем все още остават острите левкемии, но и за тях има светъл лъч. Към момента единственото лечение, което би могло да бъде животоспасяващо, е трансплантацията. Вече има нови методики с търсенето на специфични мутации, т.нар. "таргетна терапия", която дава голям шанс на близо 1/3 от пациентите да бъдат много добре лекувани и постигнати много дълги ремисии“.

 

Проф. Райнов бе категоричен, че лечението в България по нищо не се различава от това в света. Той посъветва здравния министър Ананиев да бъде твърд и да не отстъпва пред различни политически искания. На този етап е по-добро решението министърът да не е лекар, смята още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5090 |17.04.2018 Конституцията не се използва пълноценно, твърди проф. Близнашки . 0| 5338 |14.04.2018 Проф. Владимир Чуков: Това е удар, а не кампания . 15| 8859 |13.04.2018 Проф. Слатински: Всеки ден в България започва да е 13-и, петък . 1| 7871 |07.04.2018 Самоубийството на шофьора напомня развитието на един терористичен акт, смята проф. Чуков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads