Реклама / Ads
5| 6624 |17.08.2020 НОВИНИ

Проф. Стефан Попов: Идеята за нова конституция е нелепа и смехотворна, предложенията са гювеч

.
Стефан Попов Източник: БГНЕС
Смехотворна е идеята за свикване на Велико народно събрание, предложено от премиера Бойко Борисов. Това каза за БНР професор Стефан Попов, преподавател по философия и социология в Нов български университет.
 

"Приема се като ключ към решаване на всички въпроси на просперитета на българската нация, което е абсолютно смехотворно", посочи той.

 

"Великото народно събрание по начало е една корупционна конструкция, която е прокарана през 1990 година, за да има бъдещето Народно събрание кратък мандат, т.е. СДС се опасява, че 4-годишен мандат на комунистите е прекалено дълъг и затова Стоян Ганев, лека му пръст, измисля "я да направим Велико народно събрание, да изтупаме на бърза ръка една Конституция, както те и правят, и след една година вече ще спечелим изборите", подчерта Стефан Попов.

 

Според университетския преподавател, както в Иран над конституцията стои Коранът, така над българската Конституция стои идеята за Велико народно събрание, което блокира конституционния процес.

"Първото нещо, което трябва да направи народното представителство, е да отмени Великото народно събрание", смята Попов.

 

Идеята за нова конституция е нелепа идея и никой сериозен юрист не трябва да разсъждава по нея, тъй като нова конституция означава да се зачеркне, да се заличи 30-годишна конституционна практика, която изяснява недъзите на сегашната Конституция, посочи проф. Попов.

 

"Изобщо стилът на мислене за конституционна промяна трябва да се базира не на идеята за нова конституция, а на идеята за това какви проблеми е създала конституционната практика през последните 30 години. И на базата на тези проблеми, трябва да се посочат 4-5 промени, които са основни и може би някои други, които са по-малки", отбеляза Стефан Попов.

 

Конституционни промени се правят на базата на йерархия на анализите. На първо място трябва да се направи функционален анализ - какви действия очакваме от институциите, на второ място трябва да се сложат структури, които да изпълняват тези функции и на трето място числа като мандати, брой народни представители, изтъкна преподавателят.

 

"Тук всичко е омешано в един гювеч, в който човек не може да си даде сметка какви са приоритетите в това мислене за конституционна политика. Всичко е нахвърляно, напляскано и са извадени напред някакви неща, които имат популистка природа - като това да намалим броя на народните представители."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 9858 |16.08.2020 Стефан Гамизов: Шопското упорство на Борисов да “наАпе всички ябълки”, защото не може да ги изяде, ще доведе до национална катастрофа . 24| 8808 |16.08.2020 Проф. Киров: Изявлението на премиера ни хвърли в размисъл. Юридическият му екип е много слаб . 8| 7219 |16.08.2020 Адв. Стефан Левашки: Симпатизантите на Борисов са с поведение на екипаж, чийто кораб потъва . 17| 5637 |15.08.2020 Проф. Костадин Ангелов: Няма да затваряме градове и да връщаме КПП-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads