Реклама / Ads
5| 4638 |17.03.2015 НОВИНИ

Проф. Вучева: Не е вярно, че КТБ се източва

.
Проф. Христина Вучева
КТБ от 20 юни 2014 г. се намира под специален надзор на БНБ и затова няма как да се краде от нея, каза икономистът проф. Христина Вучева пред БНТ. "Твърдението, че банката се източва и продължава да се краде не е вярно.
 
Тези твърдения бих простила на всеки друг, но не и на народни представители, които трябва, преди да изричат каквото и да е, много внимателно да го проверяват", каза проф. Вучева. Според нея тезата, че от КТБ се краде, се е появила след изказване на премиера Бойко Борисов, която е подета след това от парламентаристи. По думите й тя самата много внимателно е прегледала балансите на банката и всички съпътстващи ги документи, но от тях не може да се направи извода, че КТБ в момента се източва:

Министърът на финансите имаше вид на много развълнуван, когато покани депутатите. "Политиците могат да правят каквито си искат законодателни промени, но оправданието, че това се прави, за да се спре да се краде - ми се струва напълно неоснователно. Законодателните промени в края на 2014 година бяха основателни. Те можеха да намерят някаква опора, че чрез тях се спестяват някакви възможности за неправилно разпределение на т.нар. маса на несъстоятелност. Поправи се член 59 в Закона за банковата несъстоятелност и още един член, който беше в Закона за гарантиране на влоговете. Достигна се до някакъв смисъл, че няма да може някой да се разпорежда неоснователно", каза Вучева.

Според нея целият спор е кой кого ще пререди в опашката от кредитори на КТБ.

"Ако приемем за вярно, че 4 млрд. са загуби от всичките тези 6 млрд. активи след приемането на т.нар. консултативни, оценителни доклади, загубата, която се осчетоводи в тази банка е 4 млрд. Това е състоянието в момента и, ако то е такова, каквото тогава беше прието в края на годината, имат интерес (кредиторите - бел.ред.) да се пререждат.

Тези 5,5 млрд., които чакат евентуално да се удовлетворяват - 3,5 млрд. чака Фондът за гарантиране на влоговете, а останалите - 1,8 до 2 млрд. чакат други субекти, които могат да бъдат физически лица или фирми. Целият спор е сега кой кого ще пререди в тази опашка, чакащи 5,5 млрд.срещу 1,8 млрд. В това се състоят нещата. С тези поправки в края на 2014 г. се сложи някакво охраняване на интереса на Фонда за гарантиране на влоговете чрез едната поправка и някакво охраняване на интереса на кредиторите на тази банка", заяви Христина Вучева.

По думите й и министърът на финансите Владислав Горанов също чака пари от КТБ, защото той е компенсирал вземания на някои общини. Тя прикани всички политици да направят възможното, за да се транспонира европейската директива, която предвижда система за оздравяване на банковите институции. Според проф. Вучева, ако през юни и през юли беше следвана тази директива, загубите за банката щяха да бъдат по-малки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4713 |05.03.2015 Проф. Танев не иска задължителен предмет "Религия" . 0| 6551 |02.03.2015 Почина проф. д-р Чавдар Николов . 15| 11059 |26.02.2015 Проф. Борислав Борисов бил Димитър Общи за АБВ . 11| 7470 |25.02.2015 Проф. Кадурина: Медии манипулират за ВМА и клиниката ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads