Реклама / Ads
11| 7518 |25.02.2015 НОВИНИ

Проф. Кадурина: Медии манипулират за ВМА и клиниката ни

.
Мирослава Кадурина
„Като професор и доктор по дерматология с международна репутация, не мога да приема обвиненията, които се изсипаха върху мен през последната седмица.“ Това казва в писмо до медиите проф. Мирослава Кадурина. Тя беше замесена в скандала със злоупотреби във ВМА заедно с бившият шеф ген. Тонев.
 

„В огромната си част изнесената информация е невярна и манипулативна. Обвинението, че съществува частна клиника на територията на Клиниката по дерматология към ВМА и че се извършват злоупотреби за милиони е манипулативно“, твърди проф. Кадурина.

 

„По закон ВМА развива само болнична помощ. Достъп за доболнична помощ в поликлиниката имат само военнослужещи. Поликлиниката на ВМА не разполага с кабинети, които да работят по договор с НЗОК за доболнична помощ. За да получат гражданите достъп за доболнична помощ и достъп до болнично лечение във ВМА са създадени звена за доболнична помощ, каквато е фирмата „Дерма Прим“ ООД, които да сключват договори с ВМА. На територията на болницата има десетки медицински центрове и групови практики по този модел. Те захранват клиниките на болницата с пациенти. Всички договори се сключват по определени от ВМА правила и по цени, определени от болницата. Такава е юридическата форма, под която пациенти от цялата страна могат да имат достъп до лечение във ВМА“, разказва лекарката и отбелязва: „Не мога да приема опитите на някои медии да се профанизира дейността на клиниката само до „опъване на бръчки“.

 

Проф. Кадурина пише още: „Клиниката, която ръководя е призната от най-реномираните дерматологични клиники в Европа и света. Основната дейност е лечение на тежки дерматологични заболявания като за целта е закупена модерна лазерна апаратура.“ Тя информира, че към сектор „Лазаротерапия“ на клиниката са създадени 4 центъра за лечение на социално значими заболявания – за лечение на детски хемангиоми и съдови аномалии на кожата, за лечение на белези (от изгаряния, химически агенти, посттравматични, постоперативни, белези от акне и др.), за лечение на витилиго и за ранна диагностика на меланома на кожата, посредством дерматоскопско и хистологично изследване.

 

По думите й, това дава възможност на много хора от цялата страна да получат достъп до високоспециализирана медицинска помощ, която не може да им бъде предоставена никъде в България, което е заслуга на Клиниката по дерматовенерология и алергология (КДВА).

 

Достъпът на тези пациенти до високоспециализираната апаратура и лекар, сертифициран да работи с нея е възможен единствено чрез преглед в поликлинично звено, каквото представлява ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД, твърди още проф. Кадурина.

 

„Във връзка с казаното, намирам за изключително несправедливо противопоставянето на лечението на деца с вродена глухота и поставянето на кохлеарни импланти, срещу лечението на деца с детски хемангиоми, или вродени аномалии на кожата“, пише още тя и продължава: „Обвинението, че за нуждите на КДВА са купувани скъпи препарати в периода на подготовка на дисертацията ми, а сега вече не се изписвали, също НЕ ОТГОВАРЯ на истината. Защитих дисертация за лечение на псориазис вулгарис с биологични продукти, високотехнологично съвременно лечение за тежки форми на това социалнознозначимо заболяване. Благодарение на моето проучване, единствено по рода си в България, пациентите с това заболяване вече имат възможност да получат това лечение от Здравната каса без заплащане“, подчертава лекарката.

 

„За съжаление, кампанията за очерняне на дейността на Клиниката по дерматология към ВМА ще рефлектира върху пациентите и разбира се върху моите колеги, които са висококвалифицирани специалисти. Призовавам медиите към обективност, защото свободата на словото означава преди всичко отговорност“, завършва писмото си проф. Мирослава Кадурина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5184 |21.02.2015 Светлозар Лазаров разбрал от медиите и за уволнението на Илков . 10| 10133 |18.02.2015 Прокурор и поръчкови медии пуснаха лъжа за "Килърите" . 12| 4809 |17.02.2015 Руски медии: 65% от българите са притеснени от спирането на "Южен поток" . 3| 4841 |12.02.2015 България е на 106-о място по свобода на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads