Сряда, 13 Декември 2017, 01:42
Frognews
1| 2777 |22.11.2017

Прокуратурата: Агенцията по метрология тотално бездейства за състоянието на язовирите

.
Агенцията по метрология и технически надзор проявява тежко укоримо бездействие като контролен орган по отношение на състоянието на язовирите и язовирните стени. Това констатира върховна административна прокуратура след две проверки.

Оказва се, че от близо 4000 язовира половината са в тежко състояние и могат във всеки момент да доведат до трагедията в Бургаско. Въпреки това агенцията по метрология не отказва до този момент да налага принудителни административни мерки, като спиране на дейността на язовира, за да може да се извърши нужния ремонт.

 

От ведомството се оправдават, че законодателството е нeпълно и не им позволява като контролен орган да налагат тези мерки. Шефът на ВАП Ася Петрова заяви, че законът за водите ясно сочи, че такива санкции трябва и могат да бъдат налагани.

 

От проверките стана ясно, че 205 язовира са в предаварийно състояние, тоест те са критични. Само на шест от тях са съставени административни актове от страна на агенцията по метрология. Друга слабост в работата на агенцията е, че когато съставят актове не посочват срокове за изпълнение, което означава, че този който не изпълни разпореждането, не може да понесе никаква отговорност.

 

Така в крайна сметка институциите си измиват ръцете, а язовирите остават непоправени. Пак във връзка с проверките и под натиск на ВАП агенцията по метрология е съставила акт на министъра на регионалното развитие, за това, че не са предприети никакви мерки за язовирната стена на язовир „Бели Искър“. Там състоянието на съоръжението е изключително тревожно и от две години прокуратурата се опитва да накара контролните органи да си свършат работа.

 

Фрог алармира за проблемите със стената на язовир „Бели Искър“ още в началото на годината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кюстендилски доктор протестира срещу корупцията, като се заключи в кабинета си 1| 2171 |12.12.2017 . Ревизоро: Хората, които внасят лекарствата, са същите, които ги изнасят 4| 2197 |12.12.2017 . Мазилка падна до новородено в болница 0| 2181 |12.12.2017 . Радев: Промените в климата стават все по-драматични, не може повече да се преструваме, че това не е проблем 2| 2186 |12.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах