Реклама / Ads
4| 6404 |04.01.2017 НОВИНИ

Прокуратурата стартира предизборната кампания

.
Сотир Цацаров
Три месеца преди парламентарните избори виждаме, че прокуратурата ще е най-дейният играч в предизборната кампания. След като в края на 2016 г. и началото на 2017 г. общо седем бивши министри получиха обвинения, то все повече подробности около внезапното активиране на държавното обвинение изплуват на преден план.
 

Нека вземем за пример подозренията, че бившият енергиен министър Трайчо Трайков е „ощетил българските пенсионери с 21 млн. лв.”, тъй като е продал остатъчният пакет акции от “ЕВН България Електроразпределение“ АД по-евтино, отколкото е била пазарната му стойност.

 

В изнасянето на подробностите от прокуратурата не се сдържаха и разкриха, че сигналът е подаден от бившият председател на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев (въпреки, че реално сделката е регулирана именно от КФН), а обвинения полетяха и към компанията „Булброкърс” ЕАД, свързана с бизнесмена Иво Прокопиев.

 

Войната между близкия до Делян Пеевски Стоян Мавродиев и Иво Прокопиев е пословична, като през последните години двамата са отправяли многократно сигнали един срещу друг. Намесата на Мавродиев точно в този момент обаче едва ли е случайна. Поне това сочи логиката, тъй като сделката е извършена през 2011 г., под регулацията на КФН, а Мавродиев решава да подаде сигнал… шест години по-късно?!

Внезапната коледна прокурорска активност можем да обясним единствено с опит за пряка атака срещу Трайков и Прокопиев, а чрез тях и срещу Христо Иванов и новата му формация „Да, България”. Нищо чудно, след като основната и програмна цел е съдебна реформа и ревизиране на всевластието на главния прокурор.

 

Самият Прокопиев вече призна, че е привърженик на идеите на партията, а Трайчо Трайков поддържа близки отношения с Христо Иванов и не пести похвали към формацията. Според специалисти дори се очакваше Трайков да се присъедини към Иванов за предсрочните парламентарни избори, набрал скорост след явяването на президентския вот. Препратките на държавното обвинение към това как Трайков бил „ощетил българските пенсионери с 21 млн. лв.” говорят повече за политически нападки, отколкото за юридически такива.

 

Бухалките срещу Трайков, Прокопиев и Иванов не са случайни. Те идват да покажат, че който се огледа в прокуратурата по време на предизборната кампания, бързо може да бъде привикан и с обвинение.

Наблюдатели смятат, че по този начин държавното обвинение разчиства пътя или за "Борисов 3" или нов фаворит на кръга #Кой.

 


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4545 |04.01.2017 Прокуратурата: Спираме издирването на Симеон Дянков . 5| 7934 |03.01.2017 Дянков отговори на прокуратурата във Фейсбук . 3| 6376 |03.01.2017 Само във Фрог: Прокуратурата си играе с Марешки, ту го проверява, ту не . 3| 4247 |03.01.2017 Прокуратурата проверява 13-годишната родилка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads