Реклама / Ads
4| 3324 |08.02.2021 НОВИНИ

Прокуратурата внесе делото за боклука срещу Бобокови и Живков, обвинени и защитници очакват истината

.
Пламен и Атанас Бобокови Източник: Капитал
Специализирана прокуратура внесе в съда делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима души, обвинени за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, съобщиха от спецпрокуратурата.
 

Живков и останалите обвинени бяха задържани при мащабна и шумна акция в края на май миналата година в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села.


Атанас Бобоков и Красимир Живков ще отговарят пред спецсъда по обвинение в ръководене на организирана престъпна група (ОПГ), чрез която в период от около 5 г., с користна цел, са извършили престъпления по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. Те са обвинени в управление на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци.


Атанас Бобоков е обвинен и че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, но прокуратурата не посочва точния размер на неплатените данъци. Живков пък ще отговаря и престъпление против народното здраве и околната среда, извършено в съучастие със собственика на фирма за рециклиране на отпадъци от Ботевград Васил Коцев.


Освен за участие в организираната престъпна група Николай Миховски и Васил Коцев са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда. Пламен Бобоков ще отговаря само за участието си в организираната престъпна група - не е ясно по какъв точно начин. Лицето И.Хр. е предадена на съд за документно престъпление.


По време на разследването са извършени много огледи на "местопроизшествия" край област София, Червен бряг, село Рупци, Плевен и Лом, при които са установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, според обвинението. Част от намерените опасни отпадъци са били заровени на различни нерегламентирани места в страната, твърдят от прокуратурата и посочват, че тези отпадъци не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

 

Защитници на обвиняемите коментираха пред Фрог нюз, че са готови за процеса и се надяват съвсем скоро обществото да научи действителните факти, а не интерпретациите в обвинителния акт, някои от които нямали дори допирна точка с правото. Прокурорите продължават да действат посхемата "първо арестуваме и оповестяваме обвинения - после търсим доказателства". Това, според адвокатите е умишлено и с цел да се злепоставят хора, преди да е доказана каквато и да била тяхна вина.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5748 |08.02.2021 Прокуратурата отказа да разследва офшорка, свързана с Пеевски . 21| 5309 |05.02.2021 Съдът регистрира партията на Васил Божков, прокуратурата възрази . 12| 3426 |02.02.2021 Прокуратурата не казва разследва ли Пламен Узунов заради доклада на ОЛАФ . 21| 4411 |02.02.2021 Спецпрокуратурата разследва длъжностни лица от МВР след доклада на ОЛАФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads