Реклама / Ads
36| 6974 |14.12.2021 НОВИНИ

Прокурорите по аферата „Хемус“ правят самоотвод от делото заради „безпрецедентен натиск“

.
Илияна Кирилова, Иво Илиев и Десислава Петрова Източник: БГНЕС
Прокурорите по аферата „Хемус“ правят самоотвод от делото. Това стана ясно на поредния демонстративен брифинг от страна на прокуратурата. Причината била „безпрецедентен натиск“.
 

„В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск върху прокурорите по производството за аферата „Хемус“ да извършат действия, които са извън крага а закона - да не протестират мярката на обвиняемия и да му позволят да пътува в чужбина, същите са счели, че по този начин пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение. Отделно от това, предвид образуваното от Софийска районна прокуратура досъдебно производство за престъпление по чл. 289 от НК, колегите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск върху тях, което да им попречи да вземат решения по делото. Ето защо днес същите са депозирали своите самоотводи пред Апелативна прокуратура - София“, съобщи заместник градския прокурор на София Иво Илиев на брифинга на държавното обвинение.

 

„Продължаваме да смятаме, че всичко, което си случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на българските граждани. Ето защо апелираме за тясно сътрудничество и взаимодействие с всички институции и с правоохранителните органи“, добави той.

 

Градският прокурор Илиана Кирилов обясни, че ако самоотводите бъдат уважени, предстои ново преразпределение по случаен принцип на делото на други магистрати.

 

„Ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както през годините. Това е в интерес на обществото и за разкриване на случилото се по всяко досъдебно производство. Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, възложени на структурите на МВР, ще се извършват само в кабинетите на прокурорите и това важи за всички досъдебни производства“, заяви Кирилова.

 

„Докато Апелативна прокуратура реши дали да уважи самотовода, те ще продължат да наблюдават разследването“, обясни говорителят на СГП Десислава Петрова.

 

Това е поредният демонстративен брифинг от страна на прокуратурата в последните дни. В неделя прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск заради делото за „Хемус”.

 

Според държавното обвинение ГДБОП искала по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала „Хемус“ срещу показанията му за други замесени в схемата. 42-годишният Борислав Колев бе обвинен в пране на пари в особено големи размери - 53 млн. лв., отпуснати за строежа на лот 5 на "Хемус". В последния работен ден на миналата седмица съдът го остави под домашен арест.

 

Последва реакция от страна на шефа на антимафиотите, който отрече какъвто и да било натиск. Вътрешният министър Бойко Рашков коментира случая по БНР. Там той изрази предположения, че прокуратурата бави хода на разследването за „Хемус“, защото щяло да се стигне до ексуправляващите. Главният прокурор Иван Гешев пък съзря „война срещу прокуратурата“ в скандала по делото за ”Хемус”. Темата витаеше във въздуха и вчера в Народното събрание, където клетва положи новото правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 15932 |12.12.2021 Рашков: Прокуратурата бави хода на разследването за „Хемус“, защото ще се стигне до ексуправляващите . 20| 5014 |10.12.2021 Безочливост: Маджарова се оплака, че спецпрокурорите са с ниските заплати. Похвали се с делото срещу Нено Димов . 6| 3768 |10.12.2021 Крум Зарков в парламента: Колко антитела имат прокурорите от „Осемте джуджета“? . 14| 9176 |08.12.2021 Само във Фрог: Поставиха ли под контрол прокурорите, отговорни за сътрудничеството с Кьовеши?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads