Реклама / Ads
14| 9180 |08.12.2021 НОВИНИ

Само във Фрог: Поставиха ли под контрол прокурорите, отговорни за сътрудничеството с Кьовеши?

.
Лаура Кьовеши и Иван Гешев
Поставени ли са под тотален контрол прокурорите, които отговорят за взаимодействието и сътредничеството с Европейската прокуратурата и нейния шеф Лаура Кьовеши. Този въпрос би трябвало да стои на вниманието на бъдещите управляващи, които заявиха, че техен приоритет ще е борба с корупцията, както и на законотворците в парламента, решени да правят сериозни промени в съдебната власт.
 

За какво става дума? Оказва се, че след като Европейската прокуратурата стартира работа, в началото на годината у нас е бил открит нов отдел във ВКП. Задачата му е била да координира взаимодействието с прокуратурата на Кьовеши, като това включва и обмяна на пълната информация по разследванията.

 

Той се оглавява от Камен Михов, сочен за човек от близкото обкръжение на бившия премиер Бойко Борисов. Куриозното е, че всички останали прокурори са със статут на командировани във въпросното звено. Не е тайна, че командироването на обвинители от едно място на друго може да се прилага и като форма на бухалка срещу неудобните, и като форма на поощрение. Непослушните обичайно се изпращат в най-затънтената точка на страната, докато за приближените се намират апетитни места като спецпрокуратурата да речем.

 

“В случая съвсем резонно е да си мислим, че прокурорите от този отдел са командировани, за да бъдат контролирани. Все пак през тях ще преминава чувствителна информация за мащабни измами и престъпни схеми. Основателно е да мислим, че за взаимодействие с европейската прокуратурата са подбрани лоялни на ръководството магистрати”, коментира пред Фрог нюз техен колега. В списъка на командированите фигурира името на прокурор Бисер Кирилов. Името му се свързва с делото срещу групата за отвличания “Наглите”. Той бе принуден да си направи отвод по това дело, тъй като се оказа, че в хода на разследването са били допуснати грешки. 


Има и друг любопитен факт. За този отдел отговаря зам.-главният прокурор Даниела Машева. Същата, която като член на ВСС преди време предложи Иван Гешев за главен прокурор. А след като той бе избран, той на свой ред й върна жеста, като  я покани в екипа си като негова заместничка. Известно е също, че съпругът на Машева - Александър Машев, е близък приятел с Гешев още от Школата в Симеоново, където и двамата са придобили дипломи за юристи.

 

Не случайно наскоро Лаура Кьовеши в разговор с правосъдния министър Иван Демерджиев изрази задоволство, че ще може директно да си партнира със структури като МВР, “Митници” и т. н. Кьовеши подчерта, че от  страна на родната прокуратурата й се изпращат само “малки дела”.  Европейският главен прокурор уточни: “В началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления".

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2919 |08.12.2021 До финала на кампанията „КОЛЕДА С Е-ФАКТУРА“ остават само няколко дни . 2| 4372 |06.12.2021 Поетът Кирил Кадийски за Фрог: Никулден . 3| 5547 |06.12.2021 Димитър Петров пред Фрог: Министър Кацаров носи пряка отговорност за провала с връщането на учениците в клас . 4| 3591 |03.12.2021 Летите до САЩ само с отрицателен Covid тест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads