Реклама / Ads
1| 4275 |27.11.2019 НОВИНИ

Променят името на ресора на Мария Габриел в ЕК

.
Урсула фон дер Лайен
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по време на днешното си изслушване в Европейския парламент за промени името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.
 

„Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се радвам да съобщя, че нейният ресор ще бъде преименуван на комисар по иновациите, изследванията, културата, образование и младеж“, заяви пред евродепутатите в Страсбург Урсула фон дер Лайен, цитирана от БНР.

 

Доскорошната министърка на отбраната на Германия обяви също твърда решимост за борба с климатичните промени, които са „екзистенциално“ предизвикателство. И обеща да се погрижи за осигуряването на средства за адаптирането на икономиките към по-ниско потребление на фосилни горива.

 

„Нямаме нито един момент за губене в борбата с климатичните промени“, подчерта тя.

Европейският парламент гласува в 13 часа българско време на пленарно заседание в Страсбург състава на новата Европейска комисия поименно и с обикновено мнозинство. 

 

След като Урсула фон дер Лайен представи своя екип, в пленарната зала ще има дебат.  Когато той приключи, всяка политическа група ще проведе кратка среща, за да обсъди как ще гласува. Преди вота лидерите на политическите групи ще направят изказвания.


Новата комисия започва мандата си без британски еврокомисар след отказа на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с извънредните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да представят нови кандидати, след като унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар не бе одобрена от парламентарните комисии по индустрия и вътрешен пазар след второ изслушване.


В понеделник новият състав на Европейската комисия получи зелена светлина от Съвета на ЕС. Запознати твърдят, че новата Комисия няма да взема ключови решения по каквито и да било въпроси, докато не бъде изяснен въпросът с британския комисар, тъй като може да бъде уязвима юридически.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4180 |23.11.2019 Маршрутите на трамваи 20 и 22 се променят заради ремонт на релсите . 1| 4262 |22.10.2019 Стотици фалшиви мейли от името на НАП стряскат граждани и бизнесмени . 0| 3731 |22.10.2019 Променят движението в София заради изборите . 0| 3948 |14.10.2019 Променят движението в София заради строежа на метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads