Реклама / Ads
1| 4275 |22.10.2019 НОВИНИ

Стотици фалшиви мейли от името на НАП стряскат граждани и бизнесмени

.
Електронните пощи на мнозина пловдивчани са били наводнени с имейли от името на НАП-Пловдив, предаде БНТ. След пробива в сървърите през юли, когато бяха компрометирани личните данни на над 5 млн. българи, днешната тревога изглежда напълно основателна.
 

Според съобщението, изпратено от Веселина Иванова Букова, представяща се за главен инспектор "Ревизии" в НАП-Пловдив, на улица "Васил Кънчев" номер 86 в Асеновград би трябвало да се намира изнесена приемна на приходната агенция. Там би трябвало да работи главен инспектор Момчил Тодоров, който да връчва заповедите за ревизия на лицата, получили известието. На посочения адрес обаче е разположена сградата на общината.

 

От НАП побързаха да уточнят на сайта си, че нямат служители с имена Веселина Букова и Момчил Тодоров и не са изпращали подобни съобщения на граждани и фирми.

 

От ГДБОП предупредиха получилите подобни съобщения в никакъв случай да не кликват върху приложения линк, тъй като вместо документи за попълване ще предоставят достъп до своите компютри.

 

Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност" в ГДБОП, обяснява: „Атаката идва извън територията на България и има за цел именно кражба на информация. Използвана е авторитетна държавна институция с цел да бъде предизвикана у потребителите съответната реакция, а именно да кликнат върху линка към писмото и да свалят зловреден код, с който да заразят компютрите си. Идеята е да се придобият права над компютърните системи на голям брой потребители”.

 

Според председателя на Комисията за защита на личните данни, подобни атаки освен постигането на користни цели, водят и до щети върху авторитета на институциите.

 

„Очевидно някой злонамерено се опитва да изцапа името на НАП чрез подобна фишинг атака, тоест, незаконосъобразно обработване на информация, която по своя характер е публична”, казва Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

 

От Стопанската камара съветват фирмите преди да реагират на подобни съобщения да проверят тяхната достоверност чрез официалните сайтове на институциите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6492 |19.10.2019 Николай Милчев: Хартиеният октопод разперва над учениците стотиците си пипала. Бодигардът е божество, а не Кирил и Методий . 9| 4442 |18.09.2019 Андрей Ковачев: Фалшиви профили воюват срещу европейското семейство . 7| 6706 |12.09.2019 Биляна Петрова: Къде живеем, щом държавата реагира на чатове от два фалшиви профила . 3| 4741 |23.08.2019 ScienceDaily: Фалшивите новини създават фалшиви спомени на гласоподавателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads