Реклама / Ads
0| 2379 |15.11.2023 НОВИНИ

Промените в отбраната получиха зелена светлина от депутатите в комисия

.
Източник: БГНЕС
Парламентарната комисия по отбрана прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. 
 

С десет гласа „за“ и три „въздържал се“ беше одобрен законопроектът, внесен от Министерския съвет, предаде БТА.

 

Сред измененията, които предвижда текстът, са подобряване на ефективността в дейността на Съвета по отбрана чрез оптимизиране на състава; осигуряване на възможност за провеждане на следдипломно обучение на специалисти по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, лекарски асистенти, рехабилитатори, фелдшери и др.) във Военномедицинската академия; осигуряване на гаранции за компенсиране на всички направени разходи от страна на Министерството на отбраната за обучението на военнослужещите чрез поемане на задължение от тяхна страна за изпълнение на военна служба за определен период от време, актуализиране на критериите за възникване на съществуващите задължения и въвеждане на нови; създаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от Българската армия с военнослужещи при зачитане интересите на службата и на отделния военнослужещ; отпадане на изискването за ежегодно атестиране на военнослужещите с цел отчитане на спецификата на военната професия. 

 

Единодушно с 13 гласа „за“ беше приет законопроектът с вносители Христо Георгиев Гаджев, Ивайло Николаев Мирчев, Красимир Георгиев Вълчев, Костадин Георгиев Ангелов, Джейхан Хасанов Ибрямов, Мюмюн Сали Мюмюн и Калоян Тонев Икономов. 

 

„Предлагаме допълнителна стипендия, тъй като проблемът за набора на кандидат офицери във всички военни университети е огромен и се задълбочава всяка година“, каза пред журналисти Христо Гаджев, вносител на текста и председател на комисията по отбрана.

 

По думите му размерът на стипендията е около 495 лв. , което заедно с останалите стипендии би дало възможност на курсантите да получават средства в размера на една минимална работна заплата. Храната, режийните и спането са горе-долу осигурени. Това може да направи професията доста по-привлекателна за младите хора, коментира Гаджев.

 

По-рано днес пък в пленарна зала се обсъждаше вот на недоверие, внесен от БСП, "Възраждане" и ИТН с твърдения за провал в отбраната.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2445 |15.11.2023 Фандъкова се отчете пред Радев след мандата, той я обсипа с благодарности . 0| 2409 |15.11.2023 "Уроците на Блага" открива "Киномания 2023", какво още да гледаме? . 1| 2805 |15.11.2023 Национален статистически институт: След София заплатите са по-високи във Варна, Враца и Пловдив . 0| 2366 |15.11.2023 Свобода за 50 заложници и тридневно примирие. Катар работи по споразумение между Израел и Хамас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads