Реклама / Ads
2| 3578 |15.11.2023 ПОЛИТИКА

Дежа вю: Вотът на недоверие уж беше за отбрана, а БСП пак заговори за енергетика

.
Втори вот на недоверие се дебатира днес в пленарна зала. Този път темата би трябвало да е отбрана и национална сигурност. Казваме "би трябвало", защото изглежда от опозицията (по-конкретно БСП) имат други намерения. Дебатите изведнъж се преместиха в сферата на енергетиката. Това е изненадващо, тъй като опозицията вече опита да свали кабинета заради политиката му в сектора - първият вот на недоверие заради така наречените териториални планове за ТЕЦ-овете се оказа неуспешен. 
 

Сблъсъкът се появи между Борислав Гуцанов от БСП и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. От трибуната червеният депутат не пропусна да захапе първо военният министър Тодор Тагарев - за военната помощ за Украйна, за раздаването на запаси и ощетяването на българската армия. Казано иначе - по темата на вота на недоверие. Гуцанов определи правителството не на "националния компромис", а на "националното предателство, слугинажа и далаверите". След като приключи изказването си, на трибуната излезе неговият колега от ПГ на БСП Георги Свиленски, който заяви, че и енергетиката е обект на националната сигурност и в този смисъл - да каже малко повече по темата. 


"Виждаме как в дебата постепенно от аргументите за отбрана, сега сме за енергетика. А това вече го минахме", започна изказването си Ивайло Мирчев. 


Той категорично опроверга Гуцанов - българските складове са най-големите складове за съветско въоръжение в Европа, страната ни обновява боеприпасите си и не дарява бронетранспортьори на Украйна, които са от запасите на българската армия, а от тези на жандармерията. 


"Те не са в армията, никога не са били. Не са нужни там. Има толкова БТР-и, че в тях може да влезе цялата българска армия. По отношение на ракетите С-300 - имаше закрито заседание, на което беше казано, че става дума за 5-6% и то за негодни ракети. Не се компрометира отбраната", отвърна Мирчев. 


"Много жалко, че цялата армия може да влезе в тези БТР-и. Нали си давате сметка какво казвате? Имаме около 20 хил. души неокомплектована армия. Каква е тази модернизация? Какво влезе? Няма нито един нов патрон. Тагарев трябва да отговаря пред съда за това, което прави в момента. Дано не се стигне до война за българските войници", коментира Гуцанов и подхвана темата за енергетиката.


"Да видим със спирането на доставката на газ колко плати българската икономика - 1.4 млрд. лева за 12 месеца. Отново взимаме руска газ, но през посредници. Интересно е у кого отиват комисионните. Това са същите пари, които финансовият министър търси. Включително затова натиснахте за другия закон за енергетиката, за да може да вземете тези пари от ПВУ”, обясни Гуцанов.

Депутатът от БСП заговори и за таксите от 20% за транзит на руски газ - определи правителството като “иноватор” с тази идея. Коментира и ситуацията с АЕЦ “Белене” - оборудването било подарено, а можело да има над 20 млрд. евро приходи в бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 21590 |12.11.2023 Украйна към Путин: Прекъсваш ни електрозахранването, а ние поставяме на колене най-големия ти икономически двигател . 15| 5061 |12.11.2023 Заместник-генералния секретар на НАТО: България има ключова роля за поддържането на мира в Черно море . 5| 6920 |09.11.2023 Ще бръкне ли новият държавен бюджет в джоба ни? . 18| 12851 |09.11.2023 "Политико": "Лукойл Нефтохим" заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads