Реклама / Ads
33| 21597 |12.11.2023 ПОЛИТИКА

Украйна към Путин: Прекъсваш ни електрозахранването, а ние поставяме на колене най-големия ти икономически двигател

.
Герман Галушченкоv Източник: БГНЕС
"Би било справедливо", казва Галушченко за атаката срещу руския петрол и газ в отговор на евентуални атаки срещу украинската мрежа тази зима.
 

Украйна е отворена за възможността да атакува руската петролна и газова инфраструктура, ако Москва увеличи атаките си срещу украинската електрическа система тази зима, заяви в интервю министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко.


Галушченко, който говори с POLITICO във Вашингтон след среща с представители на администрацията на Байдън и законодатели, заяви, че Русия редовно извършва кибератаки срещу украинската електрическа мрежа и се очаква да увеличи физическите атаки, тъй като температурите падат и хората зависят повече от енергията за отопление на домовете си.


Коментарите му дойдоха, след като миналия месец президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна, която е извършила множество атаки срещу руски цели, ще "отговори", ако Русия засили атаките срещу електропреносната мрежа на страната му тази зима. Това би могло да отвори вратата за възможността европейският конфликт да внесе още повече сътресения на световните енергийни пазари.


На въпроса дали "отговорът" на Зеленски би могъл да включва насочване на Украйна към обширните нефтени и газови операции на Русия - до момента най-големият двигател на нейната икономика - Галушченко отговори: "Би било справедливо."


"Когато отговаряме на нападението на Русия, ние бихме отговорили, като възприемем същия подход, атакувайки тяхната енергийна инфраструктура", каза Галушченко.


Галушченко подчерта, че не е член на украинската армия и не е обсъждал с представители на американското правителство възможните атаки срещу руски енергийни операции. Той е член на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

 

Европа вече значително намали зависимостта си от руския нефт и природен газ, главно благодарение на вноса на американски втечнен природен газ. Но Русия все още продава големи количества изкопаеми горива на Китай и Индия, което спомага за задържане на световните цени на петрола.

 

Галушченко омаловажи идеята, че атаката срещу способността на Русия да добива или доставя своя нефт и газ ще доведе до скок на цените, като заяви, че други производители могат да компенсират доставките.

 

"Атаките срещу инфраструктурата не биха били толкова критични за цените, особено когато става дума за газ и петрол", смята Галушченко. "Искам да кажа, че това са горива, които бихте могли да си купите не само в Русия. Сигурен съм, че светът би могъл да се справи".

 

Германия и други европейски държави също са изправени пред недостиг на газ, тъй като топлото време компенсира нуждата от голяма част от втечнения природен газ, който тя купи в отговор на опасенията за недостиг през миналата зима, които не се оправдаха.

 

Разследващите все още не са установили кой е извършил саботажа през септември 2022 г., който извади от строя руския газопровод "Северен поток", по който се пренася газ от Русия за Европа. Но германски следователи по-рано тази година заявиха, че са открили "следи" от доказателства, които сочат, че може би са замесени украински граждани.


По време на посещението си във Вашингтон Галушченко се срещна с министъра на енергетиката Дженифър Грънхолм, помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на Държавния департамент Джефри Пайът и законодатели, сред които сенаторите Ангъс Кинг (I-Мейн) и Кевин Креймър (R-НД), за да обсъдят нуждата на Украйна от американски системи за противовъздушна отбрана и друго оборудване. Говорителите на длъжностните лица не отговориха на въпросите относно срещите.


Галушченко заяви, че също така е настоявал за санкции, насочени срещу руската ядрена индустрия, включително контролираната от държавата компания за ядрена енергия "Росатом", за да принуди руския персонал да напусне комплекса на атомната електроцентрала в Запорожие, който нейните военни превзеха в началото на 2022 г.


Ядреното гориво и технологиите са един от най-големите експортни продукти на Русия. Дори когато Съединените щати и Европа намалиха вноса на руски петрол и газ, те похарчиха стотици милиони долари за руско ядрено гориво и технологии в покупки, които според критиците финансират военните усилия на Москва.


Галушченко определи продължаващата окупация на централата от страна на Русия като едно от най-големите притеснения в Украйна. През юни основният външен резервоар за охлаждаща вода на централата започна да изтича след повреда на хидроцентралата, което наложи спешно сондиране на кладенци за подпочвени води.

 

Оборудването в централата обаче се разгражда, тъй като не работи, каза Галушченко, което повдига въпроса за ядрена авария в страната, която вече преживя катастрофата в Чернобил през 1986 г.

 

Международната агенция за атомна енергия, която има персонал в комплекса в Запорожие, има "илюзия за контрол" върху ситуацията, но не е успяла да убеди Русия да напусне атомната централа, добави Галушченко.


"Затова трябва да създадем нещо ново", каза Галушченко. "Моят отговор е санкции срещу руската ядрена енергетика. В противен случай няма как да ги натиснете".

 


Публикация на POLITICO. Преводът е на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5067 |12.11.2023 Заместник-генералния секретар на НАТО: България има ключова роля за поддържането на мира в Черно море . 5| 6926 |09.11.2023 Ще бръкне ли новият държавен бюджет в джоба ни? . 18| 12854 |09.11.2023 "Политико": "Лукойл Нефтохим" заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти . 22| 12436 |08.11.2023 Илхан Андай: Доган може да закрие ДПС и партията да получи ново име с „либерална, либерален“.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads