Реклама / Ads
4| 3140 |13.05.2021 НОВИНИ

Простреляната в метрото щяла да лети за Виена. Не са били семейство с бившия военен

.
Изключително тежко остава състоянието на простреляната в метрото жена. Тя е настанена в реанимацията на болница ”Св. Анна”. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че на местопрестъплението са открити 7 куршума – 4 в жертвата и 3 в стрелеца, който се самоуби. Мъжът и жената не са били семейство. Той е бивш военен, работещ на трудов договор към охранителна фирма. На името на жената е имал закупен самолет билет за Виена за деня, в който се случи трагедията.
 

„Тя е в нестабилно състояние, нестабилна хемодинамика, апаратно дишане, все още се опитват реаниматорите да я стабилизират“, заяви говорителят на УМБАЛ „Св. Анна“ Антон Луков.

 

Според психиатъра д-р Веселин Герев, има две възможни причини за трагичния инцидент в метрото – финансова или по-вероятната – ревност.

 

„Когато се извършва престъпление по финансови причини, те обикновено са доста по-показни и в повечето случаи са наказателни, човекът един вид се предупреждава. В този случаи според мен става въпрос за емоционални причини. За да се стигне до този финален акт, обикновено минават години, в които жертвата е обект на психотерор“, посочи той пред Bulgaria ON AIR. Според него мястото на престъплението – метрото на Летище „София“ – не е избрано умишлено.

 

„Просто там се е случило, там е ескалирало напрежението. Не търсете в местопрестъплението някакъв избор на показност. Много по-важен е моментът, че да се стигне до този акт е имало системен тормоз 2-3 години най-малко назад“, смята психиатърът.

 

А експертът по сигурност Тихомир Стойчев призова да се обръща внимание на ранните сигнали за наличие на конфликти.

 

„Междуличностните отношения в един момент изкристализират в обществено опасни деяния. Ресурсни, информационни, комуникационни и поведенчески са основанията за възникване на конфликт. Наложена тази схема може да даде лесно обяснение на случая. Този човек, който е носил оръжие, изпълнявал е задължение по охрана, някой обръщал ли е внимание на проблемите, неговите конфликти, за да се стигне до степен на тяхната неразрешимост“, обясни бившият шеф на ЦСБОП.

 

Експертите предупреждават, че системно не се обръща внимание на домашното насилие. В повечето случаи жертвите не търсят помощ заради срам или страх. А когато се стигне до жалба в полицията, органите на реда често неглижират този проблем.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2964 |13.05.2021 Тежко остава състоянието на простреляната в столичното метро жена . 47| 4804 |09.05.2021 След разкритията на Илчовски: Прокуратурата щяла да проверява . 1| 3190 |10.04.2021 Затварят третия лъч на метрото този уикенд . 7| 3656 |20.03.2021 Пропадналият участък от третия лъч на метрото - отново в играта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads