Реклама / Ads
9| 4845 |25.02.2016 НОВИНИ

"Протестна мрежа" : Съдът удари дъното с присъдата на Сандов

.
Борислав Сандов
Свидетели сме на срамно решение, чрез което нереформираната съдебна система удари ново дъно. Това се казва в разпространена до медиите позиция на "Протестна мрежа" по повод осъждането на първа инстанция на члена на Националния съвет на "Зелените" и активист на "Протестна мрежа" Борислав Сандов заради изказано мнение в личната му страница във "Фейсбук".
 
На 22 февруари Панагюрският районен съд призна Сандов за виновен по обвинение за обида на председателя на надзорния съвет на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков, когото нарекъл "олигарх-отровител".

Учудващо е защо Цоцорков се е почувствал обиден, след като Върховния административен съд (ВАС) е потвърдил с решение отравянето на река от неговата фирма, се казва в текста.

Вижте какво пише още в декларацията на "Протестна мрежа":

" ...Но много по-фрапиращо е очакването, което съдът приема, че публични фигури не могат да бъдат критикувани с много по-висока степен на търпимост спрямо езика на изразяване в сравнение с "обикновените" хора. Не е допустимо, тъй като е несъобрзяване както с практиката на българския ВКС, така и на ЕСПЧ по делото "Райчинов срещу България", че от публичните личности се очаква да приемат много по-високо ниво на критика в сравнение с обикновения гражданин.
 
Опасното в този конкретен случай е, че се отваря врата за съдебна атака срещу всеки, дръзнал да издигне критичен глас срещу статуквото и господстващия модел #КОЙ.

От 22 февруари олигарси, "успели млади хора" и непочтени магистрати и чиновници получават инструмент за запушване на устата и репресия срещу своите критици.
 
Не е допустимо толкова лесно да бъдат използвани подобни неаргументирани сериозно обвинения за наказателна акция срещу обществено-активен и отговорен пред избиратели човек, посветил се на опазването на природата.
 
Протестна мрежа твърдо застава зад Борислав Сандов в битката му срещу модела #КОЙ и нереформираните български институции и за правото на всички български граждани на чиста околна среда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4502 |12.02.2016 Съдът остави Евстатиев в ареста . 5| 4863 |10.02.2016 Съдът регистрира избора на Мустафа Хаджи за главен мюфтия . 1| 4133 |07.02.2016 Съдът отмени продажбата на Чифте баня в Кюстендил . 0| 4326 |06.02.2016 Съдът гледа мярката на Шванца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads