Реклама / Ads
0| 6148 |30.04.2014 НОВИНИ

Проверяват случая с българите, живеещи в обор в Кипър

.
Българското посолство и всички компетентни органи в Кипър са ангажирани активно в разследването на скандален случай с българското семейство, живеещо в обор без прозорци и питейна вода във ферма в Кипър, Дериня, при мизерни условия и без заплащане.
 

Днес течаха проверки за всички причини и обстоятелства, довели до съдбата на двамата ни сънародници. Българското посолство потвърди днес наличието на случая и подадения в полицията сигнал, информация за който бе изнесена в медиите, пише „Български новини".

Двама български граждани - 45-годишният Павлин Петров и 51-годишната Маргарита Димитрова, са подали жалба в полицията срещу кипърския им работодател, след като са стигнали прага на оцеляването. Двамата са дали показания в полицейското управление на Дериня, че от юни миналата година, когато са пристигнали на работа във фермата в Кипър, живеят в обор, без прозорци, без питейна вода и мивка, без заплати.

Семейството е заявило, че въпреки обещанията работодателя не им е заплатил разходите за пътя, както и не им е плащал надниците - за работа по 29 дни в месеца, по 8 часа на ден. Досега им е дал само 450 евро, и това е било преди 4 месеца.

Разследването започна за грубо нарушение на основни разпоредби за заетост на европейски граждани и експлоатация. Българското посолство е в контакт с полицията и социалните служби в Дериня за проучване на всички обстоятелства около съдбата на двамата българи.

То е получило необходимата информация от компетентните кипърски органи. При поискано от тях съдействие в резултат на констатирани нарушения, посолството ще предприеме съответните мерки, уточниха от дипломатическата ни мисия. До момента потърпевшото българско семейство не се е обръщало с жалба и искане за съдействие и помощ към посолството на страната ни в Никозия.

Полицията и социалните служби продължават с проверките, за да потвърдят истинностата на дадената от двамата българи информация за живота им. Областното бюро по труда проверява техните трудово-правни отношения с работодателя им - дали те са наети и работят легално, с трудов договор и осигуровки.

Службата по социално подпомaгане проучва битовите условия, при които семейството е настанено, и евентуалното му преместване в други помещения. При установяване на нарушения на трудовото и социалното законодателство на Кипър в "българския случай в Дериня" ще бъдат наложени предвидените санкции, уверяват от компетентните кипърски служби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5527 |24.04.2014 Цацаров: 81 свидетели са разпитани по случая Пенгезов от януари 2013 г. . 17| 6351 |15.04.2014 Бат’ Сали: Случаят „Лясковец” ще бледнее пред „Галиче” . 14| 5435 |05.04.2014 К. Добрев за случая Златанов: Добре е да има и осъдени политици . 48| 5208 |19.03.2014 Вижте кого ще проверяват по "Чисти ръце"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads