Реклама / Ads
15| 3022 |18.05.2021 НОВИНИ

Проверяват затворите от 2017 г. насам заради твърденията на Илчовски

.
Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
Проверка на затворите и арестите от 2017 година до днес е стартирала от вчера по заповед на правосъдния министър Янаки Стоилов. Причината е казаното от бизнесмена Светослав Илчовски в разпуснатия парламент, който твърди, че имало записи на издевателства над затворник. Стоилов заяви, че ще бъде изпратен и сигнал до главния прокурор, за да бъдат разпитани цитираните от Илчовски по казуса лица.
 

Припомняме, че по време на първото изслушване на Илчовски в Комисията по ревизията най-скандалната част от разказа на бизнесмена бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Борисов - през 2013, 2018 и 2019 г. "Иван Пилето от Стара Загора ме покани на разходка до Монако през 2017. Лично съм виждал и премиера на такива срещи. Показаха ми клип, в който имаше сексуални издевателства върху задържан бизнесмен, който е в затвора. Няма да му кажа името от уважение. На тези срещи е бил Иван Ангелов от "Градус". На такава среща се събират и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който още е в затвора. От Карнобат... Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени - в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари", разказа тогава бизнесменът. По думите му целта била да се покаже какво ги очаква тези, които не се подчиняват.

 

Междувременно днес стана ясно, че започва проверка и на цялата Агенция по вписванията, на регистъра на особените залози и на дирекцията за българско гражданство в Министерството на правосъдието. Инспекция ще има и на всички обществени поръчки, обяви служебният министър Стоилов. Резултати се очаквали до края на месеца.

 

От думите му стана ясно, че освен всичко това, негов приоритет са и изборите. Около 1500 човека в местата за лишаване от свобода се очаква да гласуват.

 

Сред приоритетите на Стоилов са още лесно издаване на документи и нетърпимост към лоши практики във времето - българското гражданство, вписванията и условията в арести и затвори.

 

Служебният правосъден министър припомни, че иска и широк дебат за бъдещето на спецсъда и спецпрокуратурата.

 

"Ако срещу главния прокурор Иван Гешев има сериозни сигнали, ВСС трябва да ги обсъди", заяви още Янаки Стоилов. Министърът на правосъдието има възможност да предложи дисциплинарно производство срещу главния прокурор, ако са налице извършени нарушения. Припомняме, че през август 2020 година той обяви, от името на БСП, че подкрепя исканията за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 

Заместници на Стоилов ще са следователят Мария Павлова, която беше вече служебен министър на правосъдието, и адв. Иван Демерджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2916 |13.05.2021 Янаки Стоилов: Ще има проверка на твърденията за издевателства в затворите . 7| 3616 |13.05.2021 Янаки Стоилов: Ще се проверяват твърденията на Илчовски . 8| 4096 |27.04.2021 В. Дремджиев: Едно време хората слушаха пропагандата с едно ухо. Сега не проверяват фактите . 62| 5906 |17.04.2021 Кремъл с нов дипломатически удар срещу САЩ, проверяват и руснаци, работили за US-мисията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads