Реклама / Ads
41| 5299 |02.11.2010 НОВИНИ

Путин гостува на Борисов 2 дни след старта на АБВ

.
"Защо забравихме Русия", попита реторично българският премиер.
 
Руският премиер Владимир Путин ще пристигне в България на 13 ноември, съобщи българският му колега Бойко Борисов. Вчера двамата обсъдиха по телефона българо-руските енергийни проекти. Путин ще кацне в България само два дена след като бъде основан проектът АБВ на Георги Първанов.
На въпрос дали остава датата 15 ноември за подписване на споразумение за проекта „Южен поток” Борисов обясни, че по време на посещението на Путин у нас ще бъдат обсъдени всички теми от взаимен интерес – енергийни проекти, износ на България към Русия и културен обмен. Премиерът каза, че специално е избран почивен ден за посещението, за да има време за обстойни, разширени разговори.

България имаше най-добрия пазар в Русия – на вино, цигари, хранителна промишленост, кетчуп, домати, майонези, лека промишленост. Сега те пият френски вина и забравиха нашите продукти, отбеляза Бойко Борисов след като инспектира как протича строителството на магистрала “Люлин”.

„На 13-и в събота е неработен ден и той ще дойде, за да си поговорим хубаво – за „Белене”, за „Южен поток” и всички теми, които са важни. Русия е естествен пазар за България. Защо сме го забравили? Вие знаете ли колко минерална вода харчи Москва за година – милиони бутилки. Защо да не пият наша вода?”, запита Борисов. Той обясни, че иска да вдигне стокообмена на България и Русия до нива от годините, когато двете страни са работили добре. „Това е чист бизнес и чиста икономика, свежи пари за държавата. Саркози и Меркел се срещат с Путин и си правят бизнес, а ние сме си подарили пазара. Аз не мога да отида на 15 ноември, той прояви разбиране и ще дойде на 13 ноември”, каза Борисов.

Вчера Путин и Борисов са разговаряли за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между Русия и България с акцент върху енергетиката, предаде снощи ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР. Борисов и Путин са обсъдили и плановете за следващите контакти на правителствено равнище, съобщиха от пресслужбата на руското правителство.

Двамата разговаряха по телефона и преди 10 дни. Тогава те се договориха до 15 ноември да бъде създадено руско-българското съвместно предприятие, което ще се заеме с разработването на техникоикономическата обосновка на българския участък от газопровода „Южен поток”.

В предишния си разговор премиерите на България и Русия са отбелязали и позитивния ход на изпълнението на договореностите по строителството на АЕЦ „Белене”. Обсъден е бил и въпросът за привличането към проекта на компании от трети страни, имащи най-високи компетенции в сферата на атомната енергетика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9829 |02.11.2010 Д. Луджев: Подземните приятели на Борисов са си живи и здрави . 86| 13182 |01.11.2010 Заради "АБВ" Кунева вади кирливи ризи на Борисов . 45| 6250 |30.10.2010 Борисов: Не АБВ, а ЮЯ е новият президентски проект . 4| 6195 |29.10.2010 Нови правила за обществените поръчки иска Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads