Реклама / Ads
36| 5861 |14.03.2016 НОВИНИ

Путин изтегля руската армия от Сирия

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин нареди изтегляне на военните части от Сирия.Той заяви, че интервенцията до голяма степен е постигнала целите си и че изтеглянето ще започне от утре. На среща с министрите на отбраната и външните работи президентът поиска Русия да засили ролята си в мирните преговори и да работи за край на конфликта в Сирия.
 
Путин е говорил по телефона със сирийския президент Башар Асад, за да го информира за решението си, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Бъдещето на Сирия не е било обсъждано по време на разговора, съобщиха руски медии.

"Смятам, че задачата, която дадохме на министерството на отбраната и на руските военни сили като цяло е изпълнена. С участието на руската армия сирийските военни и патриотичните сирийски сили постигнаха фундаментален обрат в борбата срещу международния тероризъм", каза президентът.

Сирийският държавен глава Башар Асад разпространи изявление, в което съобщава, че е постигнал съгласие с руския си колега за изтеглянето.

Основната сирийска опозиция - Върховния комитет по преговорите, приветства решението на Путин. "Ако прилагането на оттеглянето е сериозно, то ще се отрази позитивно на преговорите", заяви говорителят на организацията Салим ал Муслат. "Това ще бъде сериозен натиск за режима, защото руската подкрепа го удължи. Нещата ще се променят значително".

Путин съобщи решението си по време на поредния кръг мирни преговори за Сирия и в навечерието на петата годишнина от началото на войната.

Москва вероятно ще запази военно присъствие в страната - Путин не обяви краен срок за приключване на изтеглянето и каза, че руски сили ще останат в пристанищният град Тартус и във въздушната база Хмеймим в провинция Латакия. По думите му те трябва да бъдат защитени по суша, въздух и вода.

Русия започна въздушни удари в Сирия през септември и успя да помогне на проправителствените сили да си върнат редица важни позиции. Сред тях бяха големи територии в Латакия и двата основни бунтовнически центъра Салма и Рабия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5217 |04.03.2016 74 на сто от руснаците пак искат Путин за президент, сочи проучване . 35| 5580 |03.03.2016 Путин не е поканен за 3-ти март, нито Ердоган . 6| 5939 |27.02.2016 Московски: Гръцките фермери изтеглят машините си от границата . 9| 5299 |25.02.2016 За първи път Българската и Руската църква с обща канонизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads