Реклама / Ads
0| 4054 |25.03.2022 НОВИНИ

Путин: Западът се опитва да заличи руската култура

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът се опитва да заличи руската култура, предадоха световните агенции.
 

"Днес те се опитват да заличат една цяла хилядолетна култура, нашия народ", заяви Путин във видеоконферентен разговор с руски културни дейци. Той визираше анулирането на събития, свързани с руски творци в някои западни страни през последите седмици.

 

"По този начин те се опитват да забранят руските писатели и книги", добави Путин.

 

Той оприличи всичко това на аутодафетата, организирани от нацистите, предаде Франс прес. "Последният път нацистите в Германия преди близо 90 години извършиха такава кампания за унищожение на една нежелана за тях култура. Спомняме си за кадрите с изгаряни книги по площадите", заяви Путин.

 

"Сега заличават от концертните афиши композиторите Чайковски, Шостакович,

Рахманинов. Забраняват руски писатели и техните книги", допълни той.

 

Освен и икономическите и политическите санкции, наложени на Русия заради руската инвазия в Украйна, големи спортни федерации анулираха участието на руски спортисти от спортни прояви. А културни институции и прояви извадиха руски артисти от програмите си, припомня Франс прес.

 

Парижката филхармония например ще промени сезона си за идната есен, зима и пролет, за който се предвиждаше да бъдат поканени много руски музиканти, като например руският диригент Валерий Гергиев или оркестърът на Болшой театър. Гергиев, който е генерален директор на Мариинския театър в Санкт Петербург, беше отстранен от позицията си на главен диригент на Мюнхенската филхармония и изгуби шанса да дирижира в миланската Ла скала.

 

Руското сопрано Анна Нетребко, критикувана заради предполагаемото си толерантно отношение към руския президент Владимир Путин, напусна на 3 март Метрополитън опера в Ню Йорк, където трябваше да участва в представления тази пролет и идния сезон.

Диригентът Павел Сорокин беше отстранен от Кралската опера в Лондон. Бразилецът Давид Мота Суариш и италианецът Якопо Тиси, и двамата балетисти в Болшой театър, се оттеглиха от него. Испанският кралски театър анулира гастрол на балета на Болшой театър. Кардифският филхармоничен оркестър анулира опера на Чайковски. Подобни стъпки предприеха и театри в Чехия, Япония и Хърватия. Кинофестивалът в Кан и Венецианското биенале обявиха, че няма да приемат руски официални делегации.

 

Аукционните къщи Сотбис, Кристис и Бонамс анулираха продажби на руско изкуство в Лондон.

 

Днес Путин сравни всичко това и с отношението към авторката на книгите за Хари Потър Джей Кей Роулинг, която породи полемика с коментарите си за трансджендърите, предаде Ройтерс.

 

На днешната среща Путин предложи на Гергиев да помисли за създаване на обща дирекция на Болшой и на Мариински театър по примера на Дирекцията на императорските театри, която е съществувала едно време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3107 |24.03.2022 Лавров: Русия е готова Западът да поеме по пътя на русофобията . 0| 3259 |23.03.2022 Путин: Неприятелите ще плащат руския газ в рубли . 0| 5788 |22.03.2022 Лукашенко втрещи японци с думи за здравето на Путин: ”По-жив от всички живи” . 0| 3247 |21.03.2022 Украински депутат: Русия се опитва да умори Мариупол от глад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads