Реклама / Ads
0| 3703 |05.02.2019 НОВИНИ

Бисер Петков: Няма да има нов Кодекс на труда

.
Социалният министър Бисер Петков
Предстои трета поредна среща между работодатели, синдикати и Министерството на труда по отношение на промените в трудовото законодателство. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер Петков.
 

Той обясни, че предложенията за промени в Кодекса на труда са много, но ще се търси общия знаменател.

 

Няма да се пише нов Кодекс на труда, а ще се опитаме да го подобрим и да го съобразим с настъпващите промени в практиката, да осъвременим някои от нормите като ще търсим общия знаменател, т.е. теми, които са взаимно приемливи със социалните партньори, обясни социалният министър.

 

По отношение на предложението на работодателите за така наречените "нулеви часове", министър Петков обясни, че това са нови отношения за Европа и разговорите по темата продължава.

 

"Това е вид трудов договор, който е доста разпространен във Великобритания и някои други европейски държави. Това е нова атипична форма на заетост, която набира популярност и означава, че работодателят не поема конкретен ангажимент за работно време за осигуряване на заетост, работникът е на разположение и работодателят, когато има нужда, има работа, той го повиква, за да я изпълни и я заплаща. Това е вид трудов договор с ниска степен на ангажираност на работодателя по отношение на осигуряването на съответната заетост като този вид договори са обект на дебати в европейски мащаб. ЕК е предложила една нова директива за прозрачни и предвидими условия на труд, която е във финалната фаза на процеса на приемане", обясни Бисер Петков.

 

92 000 хора с увреждания са подали заявления, както и около 500 000, на които служебно са трансформирани досегашните социални помощи в новата месечна финансова подкрепа. От следващата седмица ще започне изплащането, съобщи още социалният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3908 |04.02.2019 МОСВ: Няма опасност от преливане на реки и язовири . 2| 4776 |02.02.2019 Камерите по границата нямат връзка помежду си . 6| 4224 |01.02.2019 Андрей Ковачев: Москва e нареждала да няма оправдани от Народния съд . 1| 4063 |31.01.2019 Аврамова: МРРБ няма сигнал за Ларгото, утре ДНСК отчита проверката по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads