Реклама / Ads
39| 15116 |03.03.2024 НОВИНИ

Радев бил "горд" да види "толкова родолюбиви българи" на Шипка. А ние броим руските знамена...

.
Източник: Снимката е взета от профила на Румен Радев във Facebook. Колажът е на ФрогНюз.
"Горд съм да видя толкова родолюбиви българи на Шипка, в деня на националния ни празник. Точно тук пред очите на целия свят, с камък и кръв, беше предначертано нашето бъдеще". Това заяви от паметника Шипка президентът Румен Радев.
 

"Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на воините от армията на руския император Александър Втори, застанали рамо до рамо с българските опълченци, отвори пътя към българската свобода. Тук, пред очите на целия свят, в камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще.


Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не отбелязва само победа на бойното поле, нито е само датата на един международен договор, както някои се опитват да го представят. 3 март излиза отвъд рамките на конкретните събития от епохата на Руско-турската освободителна война и е много повече от един исторически триумф", каза още Радев.





"3 март е нашата памет и преклонение пред саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идеал за независима, свободна и обединена България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък.


Затова, въпреки всички превратности на времето, нова България не помни епоха, в която на празника Шипка да е оставала пуста. Не помни година, в която подножието на този знаменит паметник да не е изпълнено с признателни хора. Така и ще бъде!", смята държавният глава.


"Благодаря ви, че обединени опазихте националния ни празник от посегателства. Светлината на чистите ви помисли прогони лепкавата политическата мъгла от върховете на българското минало. И няма да забравим, че шаманите на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на Трети март не от съвест, не от уважение към историята, не от почит към костите на предците ни, а единствено благодарение на категоричната решителност на вас, мнозинството българи.


От този чутовен връх, вашето послание е още по-ясно и силно: Няма да погазим своята памет, няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на Отечеството", каза още той в реч, която прилича много повече на думи на лидер на политическа партия, отколкото на президент, чиято основна функция е да обединява нацията.

 

За разлика от премиера Николай Денков, който помоли да не говори по политически въпроси днес, заявявайки, че денят не е ден за "политически атаки", Радев не се посвени на националния празник, който така или иначе е крайно противоречивата дата 3 март, да напада политическите си опонени, говорейки за "шаманите на нихилизма и разделението" и то не в изказване пред журналисти, провокиран от журналистически въпрос, ами в съвсем официалното му изказване по време на честванията на Шипка. Освен казани, дуmите по-късно бяха и написани във Facebook, което само още веднъж затвърждава, че не са "изпуснати", ами представляват съвсем целенасочена атака.



.





"Мисля, че около 3 март вече не става дума за отбелязване на дата, в която да се отбелязват жертвите, довели до промяната на статуквото и до възстановяване или създаване на една нова българска държавност. Празникът отдавна, особено през последните години, се изкористява за антиевропейски цели, за цели, които са насочени срещу политически избори на нашите възрожденци, на нашите политици след Освобождението, както и на България и българското общество в годините на прехода", посочи в интервю за ФрогНюз историкът доц. Стефан Дечев.

 

"През последните години във връзка с все по-голямото придобиване на авторитарен характер на режима на Путин и особено след войната в Украйна, видимо това противоречие започва да се задълбочава. Самият празник вече изглежда като ретрограден символ, за какъвто впрочем е бил считан още в края на XIX и началото на ХХ век от определени кръгове в нашето общество", каза още той. А потвърждението на тези думи можем спокойно да кажем, че видяхме в поведението на държавния глава днес.

 

За да е още по-потресаваща картинката, на снимката, която отново съвсем целенасочено е споделена в официалния профил на президнета във Facebook заедно с обръщението му, виждаме немалко руски знамена. В далечината се открояват и знамена на партия "Възраждане".


.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2780 |03.03.2024 Борисов пак се снима с деца: С личен пример се възпитава родолюбие . 4| 2487 |03.03.2024 Акад. Денков: Днес не е ден за атаки, а за празнуване, за обединение . 9| 6774 |03.03.2024 Ето как изглеждат трол мрежите за руска пропаганда в българския Facebook /видео/ . 16| 3878 |03.03.2024 Проф. Слатински: Този празник е болен и разболява все повече и повече България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads