Реклама / Ads
4| 3091 |27.02.2023 НОВИНИ

Радев изпрати Москаленко с ”Мадарски конник”, той поиска военнотехническата помощ да продължи

.
Румен Радев и Виталий Москаленко
Държавният глава Румен Радев връчи орден ”Мадарски конник” първа степен на украинския посланик у нас Виталий Москаленко. Отличието му се връчва за задълбочаване на отношенията между Украйна и България. Мандатът на Москаленко приключва и това са последните му дни у нас. На церемонията в президентството присъстваше и бизнесменът Пламен Бобоков.
 

Това отличие е израз на оценката за дейността на посланик Москаленко, за развитие на нашите традиционно добро и приятелски отношения, заяви Румен Радев. Той отчете работата на дипломата в тази сложна военна ситуация. България дава принципна подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и европейска перспектива на Украйна, стана ясно още от думите на държавния глава. Помощ и подкрепа за Украйна, декларира още Радев. Президентът благодари на Москаленко за усилията му двете страни да работят добре и пожела тази работа да продължи в мирни времена. Вярвам, че последователната и принципна наша подкрепа за независимостта, суверенитета, териториалната цялост на Украйна, към европейските и евроатлантически стремежи на вашата страна, както и наличието на българско национално малцинство в Украйна ще продължат да бъдат стабилна основа за развитие на нашите по-нататъшни отношения, заяви президентът.


Убеден съм, че във ваше лице България ще има искрен приятел в Украйна, изтъкна президентът.


Виталий Москаленко на свой ред цитира светото Евангелие "В началото бе словото". И именно словото е в основата на отношенията между двете страни, по думите му, като припомни, че братята Кирил и Методий са дали писмеността на славянските народи. Българската диаспора в Украйна взаимно обогатявала двата народа, по думите му. Москаленко отчете българската подкрепа за членството на Украйна в ЕС. Той благодари на НС за декларацията срещу Гладомора.


И тъкмо в този момент, когато нашият враг прави геноцид в съвременна Украйна, направи нахлуването варварско и жестоко на територията на независима Украйна, ние украинците сме много признателни на Република България, че тя от първите дни на тази варварска и жестока война оказва подкрепа и помощ на нас, украинците, във всички отношения, заяви дипломатът.


Смея да се надявам, че военно техническата помощ за Украйна ще бъде продължена, пожела си украинският дипломат. Най-прекият път към мира е победа за Украйна, изтъкна в президентството Москаленко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2995 |25.02.2023 Холивудски звезди изпратиха послание на любов към украинците . 28| 4734 |24.02.2023 Хиляди на протест пред вратата на Радев: Русия не е брат на Украйна, нито на България . 6| 3175 |24.02.2023 Москаленко: Украйна в тази варварска война е като щит за Европа . 5| 3189 |23.02.2023 Радев се перчи пред Домбровскис: Служебното правителство овладя инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads