Реклама / Ads
23| 13167 |05.03.2021 НОВИНИ

Радев: Правителството, ако държи на САЩ, да се вслуша в съкрушителната им оценка

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Късно е управляващите да търсят индулгенция затова, че отмениха тържествените чествания на Шипка. Мотивите им са били политически, а не здравни. Контраста между забраната на Шипка и отворените ресторанти е очебиен. Здравните власти трябва да се разберат кой какво говори, пише и изпраща, защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо.
 

Това заяви държавният глава Румен Радев след годишна конференция, на която бе представен доклад за състоянието и развитието на българската армия. На нея присъстваха и военния министър Красимир Каракачанов, адмирал Емил Ефтимов. Повод за коментара му обаче бе журналистически въпрос за скандала, който се разрази около Националния празник на Република България и отварянето на заведенията.


“Мога да изразя със задоволство, че за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове - непознати от последните десетилетия. В същото време изразих и своето безпокойство от някои тенденции, които не са в интерес на развитието на въоръжените сили”, заяви Радев.


Изводът е, че в условията на пандемия, продължаваща да остарява техника и продължаващ недостиг на финансов ресурс, армията и тази година е изпълнила конституционните си задължения, посочи Радев. Президентът обаче алармира, че  нальотът на военните летци, които охраняват българското въздушно пространство, продължава да пада.


“То е въздушното пространство на НАТО. Нальотът продължава да бъде опасно малък. И аз очаквам енергични действия така, че този проблем, както не веднъж съм го казвал, да бъде решен в максимално кратко време. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно. Има опасност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребители”, посочи президентът.

 

"Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ, каза още Радев. Той посочи, че оценката отразява всички неща, за които говори от началото на мандата и заради които хората протестираха - касаещи корупцията в България, уроненото върховенство на правото, задушената среда на медиите, политизираната съдебна система. Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор", каза президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 4460 |03.03.2021 Радев: Свободата и справедливостта никога не се дават даром . 35| 3796 |03.03.2021 Борисов към Радев: Лесно е да коментираш свободата, но тържества при пандемия никой не прави . 11| 3572 |01.03.2021 Радев: Сътрудничество в иновациите и научните изследвания е ключово за инициативата ”Три морета” . 4| 3281 |25.02.2021 ”AstraZeneca” се държи като неблагонадежден продавач на автомобили втора употреба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads