Реклама / Ads
3| 2855 |23.11.2022 НОВИНИ

Радев: Партньорството в отбраната води до трансфер на технологии и индустриално сътрудничество

.
Румен Радев
Процесът на модернизация на Българските въоръжени сили трябва да води до трансфер на технологии и индустриално сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев на среща на ”Дондуков“ №2 с представители на международната асоциация АФСЕА.

АФСЕА е неправителствена организация с идеална цел. Тя обединява представители на държавни институции, бизнеса, научни организации и промишлеността. Организацията работи за създаването на среда за обмен на идеи и информация в процеса на изграждане на съвременни отбранителни способности и модернизация на въоръжените сили.

 

В срещата участваха Ерик Щаудахер – генерален мениджър на АФСЕА Европа, Константин Зографов – президент на АФСЕА Секция "София“ и Симеон Краликов – почетен президент на АФСЕА Секция "София“.

 

Освен големите проекти за модернизация на Въоръжените сили, Българската армия очаква да бъдат осъществени и редица много по-малки като стойност, но значими като ефект проекти, необходими за изграждането на съвременни отбранителни способности, подчерта държавният глава.

 

Румен Радев открои подобряването на взаимодействието между отделните видове Въоръжени сили и родове войски чрез свързването им в единно информационно пространство като важна стъпка в тази насока. По време на срещата беше подчертана възможността за много по-активно интегриране на българската отбранителна наука и индустрия в процеса на модернизация на Въоръжените сили, както и за осигуряване на финансиране от фонда на НАТО за отбранителни иновации – DIANA.

 

Иновационният фонд на НАТО беше създаден след срещата на върха на Алианса през 2019г. поради необходимостта Алиансът да се развива като съюз на държави, които заедно произвеждат и внедряват нови технологии за да не се задълбочава съществуващото разделение на държави производители на отбранителни технологии и на страни-купувачи.

 

По време на срещата представителите на АФСЕА удостоиха държавния глава с грамота за неговата подкрепа за развиваната от организацията дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4106 |23.11.2022 Кадрови назначения на генерали-миротворци в Сухопътни войски и Щаба на отбраната . 20| 3245 |21.11.2022 Радев: Третият мандат ще бъде връчен след Нова година . 16| 10130 |19.11.2022 В деня на празника на пехотата ген. Атанас Самандов остро към министъра на отбраната . 9| 4293 |19.11.2022 Министърът на отбраната: Изпращаме над 9 самолета с военна помощ за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads