Реклама / Ads
1| 3889 |09.11.2017 НОВИНИ

Радев: Политическите идеи се трансформират в политическа власт

.
Румен Радев
Няма да бъде пресилено ако кажа, че завоеванията на съвременния свят се дължат на демократичните избори. Днес, чрез избори, политическите идеи се трансформират в политическа власт, каза президентът Румен Радев на откриването на международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори от Европа (АСЕЕЕО). Събитието е на тема: ”Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха”.
 

Домакин на конференцията е Централната избирателна комисия/ ЦИК/. Чрез избори става интеграция на обществото, защото разпокъсаните гласове се обединяват в единна политическа воля и власт, каза Румен Радев. Демократичните избори са и критерий за цивилизоваността на едно общество, добави той. Трябва да се гарантира свободата на волеизявление, да се защити гласът на хората и да се отчете коректно и честно, затова организацията на изборите е трудна и отговорна задача, която трябва да се решава с много знание, с почтеност, с разум, безпристрастност и с кураж, каза президентът.

 

Развитието на технологиите и свободното движението на хора поставят редица предизвикателства пред органите, които организират изборите, каза Радев. Има български граждани, пръснати в различни държави и ние нямаме капацитет да осигурим секции навсякъде. И огромна част от тези хора са лишени от правото си на глас, затова усилено работим за въвеждане на електронно, дистанционно гласуване. Те също са свързани със сериозни проблеми - да се защитят личните данни на гражданина, както и данните на вота и да защитим честността на вота, посочи Радев. Конференцията е посветена на предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии и тяхното влияние върху изборния процес, предизборните кампании и информираността на избирателите, каза председателят на ЦИК Ивилина Василева. Форумът има за цел да открои ролята на органите за управление на избори за предоставяне на пълна и точна информация на гражданите относно правото им на глас и другите аспекти на изборния процес и да предостави платформа за обмен на опит и добри практики в тази посока. Това е висок форум, на който ще се обсъждат предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии и тяхното влияние върху изборния процес, предизборните кампании и информираността на избирателите, каза председателят на ЦИК Новите начини на гласуване могат да бъдат съпроводени от сянка на съмнение за тяхната достоверност, посочи вицепремиерът Томислав Дончев пред участниците във форума.

 

Можем да се запитаме дали има смисъл да гласуваш от постоянен адрес, когато технологично можеш да гласуваш и от телефона си, каза Дончев. Тук е важно да поставим и въпроса какво искаме - пряка срещу косвена демокрация. В момента пряката демокрация е напълно технологично възможна, възможна е и всекидневната демокрация, каза Дончев. Централната избирателна комисия на България е член на АСЕЕЕО от основаването на Асоциацията през 1991 г. и за първи път е домакин на конференция. През 2017 година ЦИК България пое председателството на Асоциацията и председателят на ЦИК Ивилина Алексиева стана неин президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3954 |07.11.2017 Радев: Ще има ограничения заради европредседателството . 2| 3739 |07.11.2017 Радев: Спрем ли да употребяваме историята за политически бизнес, преходът е свършил . 0| 4366 |05.11.2017 Валентин Радев: Няма забрана за снимане на оградата по границата . 4| 4104 |27.10.2017 Радев: Мотивираните млади хора са решаващ фактор за привличането на инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads