Реклама / Ads
4| 3352 |27.10.2022 НОВИНИ

Радев е в Молдова. Подписан е договор за пренос на природен газ

.
Радев и съпругата му по време на посрещането
Започна посещението в Република Молдова на българския държавен глава Румен Радев, съобщиха от ”Дондуков” 2.
 

Визитата е по покана на молдовския президент Мая Санду. Тя се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година.

 

На международното летище в Кишинев българският президент беше посрещнат с шпалир от гвардейци. По-късно през деня Румен Радев ще бъде посрещнат от молдовската си колега Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев, където ще се проведат разговори между двамата президенти и официалните делегации на България и Молдова. Утре Румен Радев ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври.

 

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната.

 

По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000  души, като българите са шестата по численост етническа група там.

 

Договор за пренос на природен газ през Молдова за България подписаха директорите на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и на молдовската газопреносна компания Вадим Ганзар. Това стана в столицата Кишинев по време на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Молдова по покана на молдовския му колега Мая Санду. Повод за посещението е 30 години от установяването на дипломатическите отношения между двете дъражви.

 

„Нашата цел е да бъдем единни и заедно да построим мирно и проспериращо бъдеще”, заяви Мая Санду след подписването на договора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7931 |27.10.2022 Радостин Василев: Радев и Лечева звъннали на ДПС, за да ме посъветват да се откажа от спортната комисия . 11| 2936 |26.10.2022 При президента: Радев и ГЕРБ започнаха с комплименти, после се скараха за военната помощ за Украйна . 1| 2787 |26.10.2022 Радев започва консултации за кабинет, първата среща е с ГЕРБ-СДС . 4| 2797 |25.10.2022 ГЕРБ приеха поканата на Радев. Отиват на “Дондуков 2” в широк състав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads