Реклама / Ads
3| 2263 |28.03.2024 НОВИНИ

Радев започна консултациите за назначаване на служебен премиер

.
Румен Радев и Росен Желязков
След като партия "Има такъв народ" върна третия мандат за съставяне на правителство и стана окончателно ясно, че отиваме на парламентарни избори, президентът Румен Радев започна консултации с лицата, които след променете в Конституцията, са възможни за назначаване на поста служебен премиер.
 

Радев започна консултациите с председателя на Народното събрание Росен Желязков. По-рано днес от ГЕРБ заявиха, че виждат "нулева  възможност" Желязков да е служебен премиер.

 

Президентът Румен Радев ще се срещне днес и с управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

В условията на новата Конституция, Парламентът ще продължи да работи по време на служебното правителство.





Самото служебно правителство пък може да бъде ръководено от министър-председател, назначен от президента сред точно определени хора - председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. По тази линия президентът вече посочи, че може да има конституционна криза.

 

Заместник-обмудсмана вече подаде оставка, което означава, че изборът се стеснява.

 

Председателят на Народното събрание в оставка е Росен Желязков от ГЕРБ- СДС; управител на Българска народна банка е Димитър Радев; подуправители на Българска народна банка са Андрей Гюров, бивш депутат от ПП-ДБ, Петър Чобанов, бивш депутат от ДПС и Радослав Миленков; председател на Сметната палата е Димитър Главчев, бивш депутат от ГЕРБ; заместник-председатели на Сметната палата са Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, а омбудсман на Република България е проф. д-р Диана Ковачева.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2669 |28.03.2024 Шолц: Мирът в Украйна е възможен. Путин трябва да спре своята варварска кампания и да изтегли войските . 0| 4307 |28.03.2024 Руслан Трад: С напредването на пролетта, очакванията са за широка офанзива на Руската федерация . 2| 36686 |28.03.2024 След атентата в "Крокус хол": Собственикът на "Телеграм" е бил предупреден от Кремъл да бъде по-внимателен . 3| 2401 |28.03.2024 Кирил Петков: Няма да обсъждаме с ГЕРБ служебен премиер, изборите да са 2 в 1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads