Реклама / Ads
0| 4625 |13.11.2008 НОВИНИ

ЕП разглежда Синята карта за висококвалифицирани имигранти в ЕС.

.
Европейският парламент ще разгледа в понеделник - 17 ноември доклад на Илияна Йотова (ПЕС) за подобряване на образованието и осведомеността на потребителите в областта на кредитите и финансите.
 

 

Eвродепутатите предлагат редица изменения в предложението на Комисията, които да внесат повече яснота и да дадат по-голяма гъвкавост на държавите-членки в определянето на количеството сини карти, които да издават годишно. Депутатите ще разгледат доклад относно въвеждането на единна процедура за кандидатстване на граждани на трети страни за единно разрешително за пребиваване и работа в държава-членка на ЕС. Докладът цели също да намали съществуващите различия между правата на работници от трети страни и такива от ЕС, като им гарантира еднакво третиране в областта на заетостта.Също така Европейският парламент ще разгледа на 17 ноември доклад на българския евродепутат Илияна Йотова (ПЕС) относно подобряването на образованието и осведомеността на потребителите в областта на кредитите и финансите. В него се препоръчва създаването на рамка за общоевропейска образователна програма в областта на личните финанси, като за тази цел бъде отпуснати съответните средства от бюджет 2009 на ЕС. Според докладчика финансовото образование трябва да започне още в началното училище.
ЕП иска и ефективно прилагане на принципа за еднакво заплащане за мъже и жени. В доклад по собствена инициатива ЕП иска Комисията да представи до края на 2009 г. предложение за преработване на действащото законодателство за прилагане на принципа на равно заплащане на двата пола. Депутатите настояват също така за въвеждане на задължителни одити на заплащането в предприятията, както и на ефективни санкции, като изплащане на компенсации, административни глоби и загубване на право за субсидии (включително финансиране от ЕС) и за участие в процедури за обществени поръчки.

Кой може да кандидатства за Синя карта?

С доклада на Ева Кламт (ЕНП-ЕД, Германия) по процедурата по консултация, депутатите от ЕП искат да внесат повече яснота относно условията, на които трябва да отговарят кандидатите за получаване на Синя карта. Според поправките на ЕП кандидатите за картата трябва да са си намерили работа в ЕС и да имат поне пет години професионален опит в съответния сектор или „квалификация, придобита с висше образование“, призната от държава-членка на ЕС. Договорът на кандидата трябва да му гарантира брутна месечна заплата поне 1,7 пъти по-висока от средната брутна заплата в съответната държава-членка, като тя не трябва да е по-ниска от заплатата на съпоставим работник в същата страна. Синята карта ще може да бъде давана и на граждани на трети страни, които вече са законно пребиваващи в държавата-членка по други режими (например студенти). Тя обаче няма да се дава на лица, търсещи убежище, както и на граждани на трети страни, работещи в ЕС като сезонни работници, тъй като те ще бъдат обект на друго законодателно предложение. Синята карта ще дава право на нейните притежатели да се съберат със семействата си не по- късно от шест месеца след датата на подаване на кандидатурата, като съответно съпругите/съпрузите също ще имат право на работа и на социална защита в съответната държава-членка. Притежател на Синя карта, който е загубил своята работа, ще има на разположение шест месеца, за да си намери нова, а не три, както беше първоначалното предложение на Комисията. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5390 |29.10.2008 Бойко Борисов: Първанов и Станишев разиграват етническата карта . 9| 5177 |07.10.2008 112 се набира дори и при изключен GSM и без карта в него . 4| 6319 |31.07.2008 Етнически крамоли поставят на карта идилията ГЕРБ-"Атака" в Бургас . 7| 4533 |06.05.2008 Разместват структури в МВР според „карта на престъпността” у нас”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads