Реклама / Ads
9| 4847 |17.09.2009 НОВИНИ

Разпитаха бивш зам. министър срещу Батко

.
Веселин Георгиев
Димитър Ивановски - бивш заместник финансов министър, бе разпитан днес от Софийски градски съд по делото срещу бившият ръководител на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев, известен като Батко.
 
Пред Темида свидетелят каза, че почти нищо не си спомня. Той не е бил запознат с писмо от главната дирекция при Европейската комисия, в което е ставало дума за конфликт на интереси по време на управлението на Веселин Георгиев.

На излизане от залата обаче пред журналисти разпитаният свидетел изрази по-различна прогноза.. Той показа, че е запознат с писмото, като в него имало няколко нюанса.

Пред журналисти Димитър Ивановски каза още, че проектите, които са предмет на делото, са финансирани на 100% от български средства, а не с европейски фондове.

Frognews.bg припомня, че на 23 октомври миналата година Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу бившия изпълнителен директор на Фонд републиканска пътна инфраструктура Веселин Георгиев. Той бе обвинен за престъпление по служба. На Георгиев бе наложена мярка за неотклонение "гаранция" от 10 хиляди лева.

“Повдигнатото обвинение е за престъпление по служба, извършено от Георгиев през периода юли 2006 г. – ноември 2007 г., в качеството му на длъжностно лице - изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", за това, че в нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята му Бойко и Емил Георгиеви”, твърди прокуратурата.
Предвиденото наказание в случая е от 1 до 8 години лишаване от свобода.
Веселин Георгиев подаде оставка още на 1 февруари тази година. В последствие фондът бе преструктуриран на Национална агенция пътна инфраструктура (НАПИ).

До делото срещу Георгиев се стигна след като в-к “Капитал” публикува статия, в която се твърди, че фирмата на брата на директора на фонда Веселин Георгиев е получила поръчки на стойност 120 милиона лева. Фирмата се занимава със строеж и ремонт на пътища. Другият брат на директора пък продава материали за строеж на пътища.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5167 |16.09.2009 Разпитаха бившия здравен министър . 1| 5143 |15.09.2009 Започват дело срещу Христо Ковачки . 0| 4651 |14.09.2009 Меркел срещу Щайнмайер - дует, а не дуел . 18| 6255 |08.09.2009 Повдигнати са обвиненията срещу Цветанов и Юруков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads