Реклама / Ads
0| 3328 |07.09.2022 НОВИНИ

Разпределят на мандатите след вота на базата на преброяването от 2011 г., а не от 2021 г.

.
Източник: БГНЕС
Броят депутати от всеки район, които ще изберем на 2 октомври, е пропорционален на населението. Разпределението на мандатите и на тези избори е на базата на преброяването от 2011 година, вместо от 2021.

Демография – населението в някои райони намалява. Показа го последното преброяване. Но депутатските мандати си остават същите. Причината – официалните резултати от миналогодишното преброяването ще излязат ден след вота.

 

„В момента има райони, които взимат повече мандати отколкото им се полага по това правило. Например Видин би трябвало да има 3 мандата, а има 4. Изобщо в България има 9 малки района, които вероятно повечето от тях взимат по един мандат повече. Но искам веднага да подчертая, че това нещо няма никакво значение за общия брой мандати за всяка партия. Така че всяка партия си взима мандатите. Въпросът е депутатите конкретно от кой район ще бъдат“.

 

Според политолога Росен Карадимов базата данни, с която работи Централната избирателна комисия, е тежко остаряла.

 

„Това ще доведе най-вероятно до определена регионална ревност. Не мисля, че това ще доведе до сериозна диспропорция в представителността на вота дотолкова доколкото и сега знаем, че има система на преразпределение на гласове, което пректически изкривява представителността на вота и ако приемем, че на последните избори 10 000 гласа са били прага за един депутатски мандат, то на предпоследните избори имаше случаи, когато една политическа партия с 3000 гласа в малък избирателен район взе мандат“, коментира той пред обществената телевизия.

 

Трябва ли да се обособи район чужбина е въпросът преди всеки вот.

 

„В някакъв смисъл наличието на район чужбина изглежда по-справедливо, но отново няма да промени общия брой мандати на всяка партия. Когато има район чужбина е възможно самите българи в чужбина да си излъчват кандидати за депутати. На един район чужбина вероятно ще му дадат между 8 и 10 мандата“, смята проф. Михаил Константинов.

 

„Винаги, когато дойдат гласовете от чужбина и те са достатъчен брой, те преразпределят вторично голяма част от остатъчните гласове и мандати в България. Българската диаспора в чужбина стана първо много голяма и второ последните избори показаха, че тя става все по-активна. И затова ми се струва, че е редно хората, които гласуват с листи пропорционална система да имат един набор от имена политически, които гласуват, а това се постига единствено ако бъде обособен самостоятелен район в чужбина“, каза Росен Карадимов.

 

Според проф. Константинов е необходимо ново райониране на страната. Според изчисленията районите могат да се сведат от 31 на 19.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2307 |07.09.2022 Щетите след наводнението в Карловско ще надхвърлят 90 млн. лв. . 0| 2633 |07.09.2022 Бузлуджа отваря след 30-годишeн катинар . 0| 18152 |07.09.2022 Проф. Слатински: Путин е в истерия - след неуспeшен блицкриг му предстои неуспeшен газкриг . 0| 2325 |07.09.2022 След потопа в Карловско: Доставят минерална вода и храни на бедстващите, от утре – проверка на сечта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads