Реклама / Ads
3| 5765 |20.12.2019 НОВИНИ

Съдът на ЕС - съд и арест на топ чиновници заради мръсния въздух

.
София Източник: БГНЕС
Европейският съд в Люксембург разреши на националните власти в страните членки да арестуват топ чиновници, които отказват да изпълняват съдебни решения във връзка с прилагането на европейското право. Това може да става като крайна мярка, ако няма други възможности като глоби и други.
 

Поводът за решението е казус в Германия, при който управата на провинция Бавария отказва да приложи европейската директива за качеството на въздуха. След като три пъти за пет години е осъдена да вземе мерки за намаляването на замърсяването с азотен диоксид в Мюнхен, включително чрез забрана на движението на дизелови коли в центъра, областната управа отказва да изпълни разпореждането на съда. Затова правозащитната организация Deutsche Umwelthilfe подава четвърта жалба пред върховния административен съд на провинция Бавария, пише още Свободна Европа.


Причината е че управата на провинцията е платила отсъдените от магистратите глоби, но за сметка на областния бюджет, а не на лицата, които отказват да приложат съдебното решение. Затова тъжителите искат да бъдат задържани министърът на екологията или премиерът на провинция Бавария, които са пряко отговорни да не се прилагат европейските стандарти за чистота на въздуха в Мюнхен, за което имат изрично постановление на съда.


Според висшия съд на ЕС неприемането на стандартите на европейската директива за чистотата на въздуха може да изложи на опасност здравето на хората, а отказът за изпълнение на съдебните решения – прави юрисдикцията неефективна. От друга страна обаче, такива действия не могат да водят до незачитане на правото на свобода, казват магистратите и препоръчват на националните съдилища преди да постановят подобно решение да следят наказанието да е пропорционално на нарушението и да се пазят от произвол.


Според съда на ЕС най-тежката мярка трябва да се прилага само когато не съществува друга по-малко ограничителна мярка (като например имуществени санкции във висок размер, налагани многократно през кратък период и които в крайна сметка не постъпват в бюджета, от който се плащат), като проверката на това обстоятелство също е от компетентността на съответния национален съд.


Решението на европейския съд е задължително за националните съдилища в страните членки по дела от същия характер.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4203 |19.12.2019 Съдът решава за мярката на кмета на Несебър . 3| 4531 |19.12.2019 Арести и ранени след масов бой във ”Филиповци” . 0| 4694 |18.12.2019 Белгийците арестуваха българи, продавали по интернет крадена стока . 1| 4216 |17.12.2019 Мъж почина в ареста на затвора в Бобов дол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads