Реклама / Ads
34| 4226 |05.03.2023 НОВИНИ

Разследващият британец Миша Глени: Потокът от руски средства към Балканите се променя

.
Миша Глени
Винаги е имало забележителен поток от съветски средства към вашия регион. Но задачите на тези средства станаха по-различни. Русия виждаше Балканите като едно по-слабото звено. Големи елементи от Балканите в действителност не са към момента усвоени, по този начин да се каже, не са част от ЕС. Това са Сърбия, Босна и Херцеговина. Косово, Албания, Черна гора. Имаше чувство за отчаяние в Западните Балкани, имаше несъмнено отчаяние и тук, в България, поради неналичието на напредък.
 

Така започна разговора в bTV с британския разследващ журналист Миша Глени

Той познава добре не единствено подземния свят в Източна Европа, само че и прекарва години в следствие на метода, по който се образуват съветските олигарси.

 

Тези средства от Русия се употребяват най-вече за повлияване на лица, на отделни хора , и второ – за създаване на осведомителна мрежа – проруска информационна мрежа, която цели да повлияе на публичното мнение в изгода на съветските военни дейности, обясни той.

 

Това в избрани аспекти е сполучливо – можем да го забележим в Сърбия, до огромна степен и в България. Районите, които са ваксинирани от сходни въздействия са Албания, Босна (с изкл. на Република Сръбска). Така че Русия е тук, най-вече, с цел да въздейства на публичното мнение и влага в това финансови средства.

 

Първите месеци от началото на войната се случи нещо забавно с съветските олигарси – те напуснаха Русия . Вече цялостен регион на Дубай се назовава „ Малката Москва “ , тъй като пък ОАЕ одобриха великодушно съветските капитали . Какво се случва с известните имена – напр . Роман Абрамович ?

 

Много забавна история. Защото Владимир Путин стартира тази война против Украйна без да е получил поддръжка на огромни елементи от неговия хайлайф. Погледнато действително той беше повлиян от дребна част от своя хайлайф – хора от сферата на сигурността, ФСБ и част от военните. Но той не разкри проектите си пред доста хора, а доста хора, най-вече Абрамович, схванаха, че нещо ще се случи директно преди войната. Абрамович беше ангажиран да трансферира благосъстоянието си в компании, които не са директно следени от него, по този начин че, когато дойдат наказания, както се чака, той персонално да не бъде обиден. Но за него е трудно, тъй като има корени и в Русия, и в Украйна. И в случай че си спомняте, в първите седмици на войната той се опитваше да сътвори мрежа за подкрепяне на договорка за мир. Точно той влезе в ролята на комисионер за мир в първите седмици на войната . Видяхме го даже в Истанбул , до Ердоган .

 

Но не съумя. Олигарсите са доста разочаровани от войната, тъй като тяхното благосъстояние – те не могат да му се насладят към този момент – изключително благосъстоянието в Запада – споменахме Дубай, което е изключително значимо като територия. Руснаците или се реалокираха, или прекарват доста време там – доста съветски средства минаха в Дубай. Има три директни метода да излезеш от Русия - може да летиш до Истанбул; до Белград – доста е скъпо, Има 100 000 руснаци сега, живеещи в Белград – някои от тях са пропутин, други са антипутин; и може да стигнете и до Дубай. При липса на достъп до имущество и парцели във Франция или Англия, доста съветски олигарси концентрират времето и благосъстоянията си в Емиратите.

 

Сметките в непознатите банки на олигарсите бяха замразени , имуществото – запорирано Малцина останаха в Русия – един от тях е Олег Дерипаска , който също в началото показваше противоречие с войната . Имате ли някаква информация – какво се случва с него ?

 

Той остава понякога. Понякога показва неодобрение от войната, само че не е достигнал до такава степен, че да бъде отстранен от Путин, по този начин да се каже. Неговите бизнеси остават доста значими за Русия. Той до известна степен съумя да резблокира средствата си, по този начин че не всичките му пари на Запад са под наказания. Но мисля, че от всички олигарси той е може би най-нещастен заедно  с Абрамович от случващото  се.

 

Така че е доста забавно да се следи по какъв начин тези хора, които имат голямо благосъстояние в Русия, не са способни да оказват въздействие върху политическите процеси. Това значи, че те не са измежду тези, които Путин слуша. Той слуша хората, които споделят това, което той желае да чуе, които са прекомерно обезпокоени да му кажат истината. Предполагам, че Путин има доста изкривена визия за действителността в Украйна сега и за действителността в Русия.

 

Казвайки това , може би сте прочели материала във Financial Times от преди дни , който разкрива , че в действителност същинските проекти на Путин за инвазия в Украйна са били познати на трима души , измежду които не е бил даже външният му министър . За какво Ви приказва това затваряне . Това не е балон , това е нещо по - малко от балон – този ограничен вътрешен кръг.

 

Невероятно е. Точно в обявата, за която говорите, е доста впечатляващ моментът, в който Лавров схваща последен какво се случва. Защото Путин е разчитал на него доста в седмиците след нашествието. След нахлуването е разчитал на Лавров да помогне, да показа позицията пред света. Лавров беше доста сполучлив, доста ловък, осведомен, само че фактът, че не е знаел преди този момент какво се случва, доколкото  аз съм осведомен, си го изяснявам като следствие от обстоятелството, че Путин и неговата политическа култура е тайната култура на Комитета за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ.


Тоест, колкото по-малко хора знаят какво ще се случи и какво се случва – толкоз по-добре. И има доста забавен миг в действителност – 6 седмици след началото на войната доста материали са оповестени и изтичат в западната преса за покритите изследвания, които ФСБ е провело в Украйна сред 2014 и 2020 година.

 

Те демонстрират, че сътрудниците на ФСБ са докладвали, че „ Украйна ще бъде срещу “ съветска инвазия". Тези документи демонстрират, че всякога когато се направи сходно изследване и върви последователно по веригата нагоре към Путин, на всяко стъпало посланието се омекотява. В момента,  който стига до Путин, посланието е, че „ всички украинци чакат великия избавител Влад да пристигне и да ни освободи и да го приветстват с цветя и химни от ерата на Съветския съюз “.

 

Защо е значимо това? Путин, който дефинира всичко и взема решение за всичко, той не знае какво се случва. Той е обособен, изолиран, откъснат от действителността. И няма по-добър образец от това, че в началото на войната, когато не съумя да превземе Киев за три-четири дни.

 

Говорейки за всички тези събития, връщайки се обратно ретроспективно през предишните 12 месеца, станахме очевидци на предстояща гибел на редица ръководители на съветски компании в енергийния бранш. Сега доста злокобно звучи този въпрос, давам си сметка обаче, очаквате ли още - паднали от прозорци хора, които до момента в който са на отмора са умряли?

 

Изхвърлянето през прозореца несъмнено е европейска традиция, която в действителност три пъти се случва единствено в чешката история през 15. след това 17. и най-после през 20. век. Изведнъж изхвърлянето през прозореца още веднъж е на всички места в Русия, видяхме го в Русия с 14 случая, в Лондон с 14 убийства след бягството на Березовски, - в това число на хора, които „ паднаха “ през прозорци или върху остри предмети. Но тези самоубийства или изхвърляния, както ги назоваваме, те сигурно са част от брутална борба сред елита и мафията в енергийния бранш в Русия.

Това е единственото умозаключение, което можем да извлечем от протичащото се.

 

Енергийният бранш в Русия, не забравяйте, той не се е сринал, с изключение на несъмнено продължаващото битие на „ Лукойл “ в доста европейски страни, в това число в България. Факт е, че те могат да продават доста петрол и в Китай и в Индия съответно. Влиянието на глобите върху съветската енергия краткосрочно не е толкоз нездравословна, колкото Западът очакваше. Разбира се има доста средства влезнали от тази промишленост в стопанската система, само че има несъмнено напрежение на върха и вътрешни битки, които водят до такива убийства, самоубийства.

 

Нека приключим с въпрос за нашия сътрудник Христо Грозев и документалния филм „ Навални “, който е номиниран за Оскар. Наскоро английските управляващи го посъветваха да не участва на церемонията по връчването на премиите „ Бафта “, а в диалог преди няколко дни той сподели, че до него е достигнала информация, че е имало и арести на управляващите в Лондон на хора, които в действителност са имали желание да застрашат живота му. Какво бихте споделили по този въпрос?

 

Осъзнавам и разочарованието на Христо . Аз като преподавател на университета за човешки науки във Виена, дружно с Деси Гаврилова и брачната половинка на Иван Кръстев, ние го поканихме да приказва при нас и  в предишни септември имаше лекция във Виена. Дори и тогава имахме доста съществени ограничения за сигурност, с цел да може да позволим той да се изкаже от нашата естрада и изобщо не се изненадам, че са го посъветвали да не участва, тъй като той несъмнено е една от топ задачите, дружно с Елиът Хигинс, който е създателят на Белингкат.

 

Фактът, че той самичък усети заплаха и замина от Виена към Съединени американски щати показва, че опасността е сериозна. Честно казано не бях чул тази вест за английските арести, арестувания на хора, които са считали да убият него, само че когато напусна студиото ще проуча повече, с цел да схвана какво тъкмо се е случило. Ако съм на мястото на Христо, аз персонално бих бил доста обезпокоен. „ Навални “ завоюва премията на БАФТА за най-хубав документален филм и мисля, че има всички шансове да завоюва и Оскар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3173 |12.01.2023 Обрат: Британецът Бодил вече иска доброволно да бъде екстрадиран в родината си . 0| 3006 |12.01.2023 Започва делото за екстрадицията на британеца Дейвид Бодил . 0| 3106 |11.01.2023 Британецът Дейвид Бодил остава в ареста . 0| 2915 |10.01.2023 Задържаха у нас издирван за тероризъм от Интерпол британец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads