Реклама / Ads
66| 10125 |26.07.2012 НОВИНИ

Разузнаването плащало рога на Първанов, уж били за чужденци

.
Сензационни разкрития са на път да извадят на светло финансови нарушения вършени в разузнаването. С пари на НРС били плащани ловни излети на бившия президент Георги Първанов. Плащани са също и ловни трофеи, които той отстрелвал в дивечовъдни стопанства.
 
И това сигурно не би било толкова скандално, ако проверяващи не се били натъкнали на документи и отчети, че шефове и представители на партньорски служби са гърмели в нашите гори и планини. Е да, ама те нямали и понятие, че имената им са въвлечени в подобни бълкански тарикатлъци. Отива президентът Първанов на лов с цялата свита от охранители от НСО, въоръжение и муниции, а след това в документите за убит елен-шампион, например се вписвали лица от чужди разузнавания и тайни служби, чиито делегации посещавали страната ни. Насрещна проверка обаче показала, че гостите нямали и представа за какво иде реч. Запознати предполагат, че в началникът на НРС по това време ген. Кирчо Киров ще трябва да обяснява в прокуратурата как са се „случили” тези странни нарушения.

 

Известно е, че в ловните ни стопанства е разрешено годишно да се убиват не повече от 3 до 5 благородни елена за трофеи.

Най-добрият период за лов на трофейно зрелите благородни елени е по време на брачния им период от 20 до 30 септември.

 

Ловуването за трофейни рога от порядъка на 10 – 11 кг струва около 7000 евро, плюс други ловни такси. До 13 кг цената скача на около 12 000 евро. Над 13 кг вече се плаща около 19 000 евро.

Това са минимални цени. Обикновено се договарят по-високи, особено, когато става дума за чужденци. За трофеи над 230 точки се начислява добавка от 10% върху цената. Именно такива екземпляри дебнел експрезидентът Първанов.

 

Очаква се в скоро време да бъдат ясни резултатите от финансовота проверка на разузнаването.

 

В края на март президентът Росен Плевнелиев каза, че в доклада за Националната разузнавателна служба има финансови несъответствия.
Не бих искал по никакъв начин да опетня името на когото и да е било, включително на бившия шеф на НРС, ген. Киров, но има несъответствия и много въпроси, на които трябва да се дадат отговори и то пред компетентните органи.
Президентът допълни, че докладът му е бил предоставен и че той го е разписал и пренасочил към компетентните органи и към премиера Бойко Борисов.

 

Две дни преди това, на 18 март, премиерът неочаквано уволни като свой съветник бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров, когото назначи на този пост само преди три месеца.
Четири месеца по-късно все още не са известни резултатите от проверката.

6 милиона лева буквално са се изпарили от Националната разузнавателна служба, ръководена до неотдавна от изключително близкия до експрезидента Георги Първанов ген. Кирчо Киров. Липсите са от последните 9 години, а за тях няма нито една документална следа, установили ревизори от държавния финансов контрол.

 

Със злоупотребите се зае Военна прокуратура и бе образувано т.нар. „летерно дело”. Докъде обаче е стигнало то – никой не знае.

"Аз съм човек, който съм ходил по такива мероприятия, и имаше ловци, назначени в Първи отдел на службата, той знае за кой отдел говоря, които бяха само със задачи да ходят и да организират лов всеки петък, събота и неделя. Разбирате ли? И всички колеги, които са в НСО, протестираха срещу това, защото щатът беше зает, а работата не можеше да се покрива от една шепа хора, а другите 10 - 15 или 20 души да ходят постоянно на лов. И как може да има такава лъжа – открито той да излиза и да заявява, че това не е вярно. Как не е вярно, като аз съм бил там". Това заявява Николай Марков, бивш офицер от НСО на 22 април 2012 г по БНР. Той е категоричен, че президент Георги Първанов е ползвал охранители от НСО в почивни дни при свои ловни занимания.

Военна поркуратура трябва да установи кой е плащал за тия ловни подвизи и въобще дали е редно хобито на президента да се плаща от данъкоплатците.  

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 13683 |26.06.2012 СЕМ: Диана Найденова бе арогантна и нетолерантна . 7| 6134 |14.06.2012 Човек на Брендо праща дрога от Бали . 4| 7251 |03.06.2012 Война за дрогата на морето . 8| 6391 |01.05.2012 Хванаха син на футболен шеф с дрога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads