Реклама / Ads
9| 5066 |05.02.2009 НОВИНИ

Развалиха договори на Батко за близо 40 милиона лева

.
На близо 40 млн. лева възлиза стойността на развалените от Национална агенция "Пътна инфраструктура" два договора, сключени от бившия изпълнителен директор на институцията Веселин Георгиев-Батко.
 

Това съобщи по време на редовен брифинг на агенцията изпълнителният й директор Янко Янков. Той не пожела да уточни, за кои фирми става дума. Развалянето на договори е в следствие на два доклада на вътрешния одит, който е установил данни за свързани лица и конфликт на интереси. Янков се ангажира в близките дни да бъде публикувана подробна информация във връзка с договорите на братя Георгиеви. По отношение на проверката от страна на ЕК по програма ИСПА в агенцията бе съобщено, че подробен анализ и писмен отговор ще бъде получен до началото на март.

Точно преди една година членовете на Управителния съвет на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" решиха да освободят Веселин Георгиев от длъжността изпълнителен директор на фонда след като гръмна скандалът за корупция.

Това стана след сигнал на арх. Георги Янев, който съобщи, че му е бил искан подкуп от 50 хил. лв. от страна на служители на фонда. За тази си постъпка архитектът бе награден с кортик от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков в присъствието на главния прокурор Борис Велчев. 

В средата на януари 2008 г. в седмичника "Капитал" беше публикувано разследване, според което фирма, управлявана от брат на Веселин Георгиев, е получила от фонда поръчки за 120 млн. лева. Това е фирма "Биндер", като самият Георгиев е бил един от управляващите й докато заема поста шеф на пътния фонд.

Заради корупционните скандали в пътния фонд от ЕК временно спряха средствата от еврофондовете за България за пътна инфраструктура.

veselin_georgiev4.jpg

Георгиев е любимец на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гагаузов и главен герой на скандалните сделки, станали популярни като "Батко на Братко".

Тогава министър Асен Гагаузов твърдеше, че няма конфликт на интереси, но по-късно прокуратурата повдигна обвинение срещу Веселин Георгиев. То бе за престъпление по служба, което е извършено от Георгиев през периода юли 2006 - ноември 2007 г. В качеството му на длъжностно лице като изпълнителен директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура", в нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер" АД, „Инмат" ООД, Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти". Целта му е била да набави имотна облага за братята му Бойко и Емил Георгиеви, от което са настъпили значителни вредни последици за България. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4681 |21.01.2009 Близо 19 млн. души гледали в интернет встъпването в длъжност на Обама . 1| 4918 |16.12.2008 Населението на ЕС нарасна до близо половин милиард заради имиграцията . 11| 4704 |19.11.2008 След близо 10 часа дебати Бюджет 2009 мина на първо четене . 0| 4521 |12.11.2008 Пътната агенция се разплаща с фирмите, с които има договори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads