Реклама / Ads
3| 5519 |12.08.2015 НОВИНИ

Реформаторите дава закона за НСО на Конституционния съд?

.
Петър Славов
"Надявах се президента да спре закона, но в крайна сметка това е негово правомощие и той е решил да не го упражни", каза в интервю за БНР депутатът от РБ Петър Славов. "От ГЕРБ много бързаха с този закон. Той беше приет на практика „на тъмно“, защото в 10-11 часа вечерта, на извънредно заседание беше довършен и приет във вида, в който е, добави той.
 
Вчера президентът Росен Плевнелиев подписа указа за обнародването на Закона за Националната служба за охрана (НСО), като не се съобрази с исканията за налагане на вето. Документът бе приет след многобройни критики, а правозащитни организации призоваха държавния глава да го върне за изчистване на проблемите в него. В парламента основни критици на така формулираните правомощия на държавните гардове и широкия контингент, за който те ще се грижат, бяха от Реформаторския блок.
 

За съжаление много от добрите предложения, които направихме, поне за корекции и за промени в по-добър смисъл, така че този закон да служи на гражданите, а не да служи на една част от обществото, на една група високопоставени държавни служители, не беше възприет, за съжаление", допълни Славов. Според депутата на НСО се дават много сериозни правомощия. Той се изключи новоприетият закон да стане обект на разискване и в Европейския съд по правата на човека. В РБ ще обсъждат и възможността за текстове от Закона за НСО да бъде сезиран Конституционния съд. "Това е един от възможните начини да се процедира по тези най-проблемни текстове – за задържането на граждани, за охраняване на лица, които една комисия от трима души преценява, че били от значение за властта в държавата", посочи Петър Славов. Той се надява още Върховния административен съд да уважи жалбата на РБ и да огласи каква е била заплата на бившия управител на БНБ Иван Искров. Реформаторите подадоха жалба до съда, след като новия гуверньор отказа да оповести заплатата на предшественика си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5678 |11.08.2015 Колекционери дават 40 бона за портрет на Борисов . 2| 5269 |11.08.2015 ЕК ни дава 760 млн. евро за нелегалните имигранти . 2| 4888 |10.08.2015 ЕК ни дава близо 73 млн. евро за борба с нелегалната имиграция . 0| 5232 |10.08.2015 Дават на съд помощник машинист за трагедията край гара Калояновец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads