Реклама / Ads
2| 4826 |07.07.2014 НОВИНИ

Реформаторският блок иска избори на 28 септември

.
Реформаторският блок /РБ/ се обръща към президента с призив да насрочи парламентарните избори на 28 септември. Според "десните" вот на 5 октомври не е подходящ по религиозни причини, засягащи мюсюлманската общност, която представлява 12 на сто от населението у нас.
 

 Позицията на Изпълнителния съвет и аргументите, изложени в декларация до държавния глава, бяха представени пред медиите от говорителя на Блока Радан Кънев. Датата 5 октомври е обида за мюсюлманите и става дума за съгласие между парламентарните партии около интересите на ДПС и Ахмед Доган, обясни той. И подчерта, че РБ не е част от това съгласие. Надяваме се, добави Кънев, че вотът ще е на 28 септември, което ще даде възможност и за по-ранна оставка на това правителство.

Корман Исмаилов /Народна партия "Свобода и достойнство", част от РБ/ коментира, че по този начин ще бъде вкарана политика в празника Курбан Байрам, както и, че ДПС поставя религиозния празник на втори план, за да бъде използван в кампанията. Реформаторите се притеснявали също, че ако 5 октомври бъде датата на изборите, ДПС ще е в привилегирована позиция, предвид очакваните автобуси от Турция. Все пак, когато и да е парламентарният вот, Реформаторският блок ще е готов преди това с коалиционно споразумение, увери Радан Кънев.

Тези дни ще заседава Гражданският съвет, предстои да се обсъждат нови партньори, но само от дясно-център. Днес сме свидетели на най-солидното обяснение защо това правителство не е подало още оставка - посещението на Сергей Лавров. Така Радан Кънев и РБ разчитат визитата у нас на руския външен министър. В Блока, по думите на лидера на ДСБ, имали данни за подготвяне на незаконна смяна на един от участниците в консорциума и подписване на нови документи.

За нас трябва да има нова процедура по "Южен поток", припомни позицията на реформаторите Кънев. И добави, че десните искат оставката на кабинета "Орешарски" незабавно. Те настояват и за консултации при президента за номиниране на новия български еврокомисар по ясни и публични критерии. Станишев не отговаря на нито един публичен критерий, категоричен е Радан Кънев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5053 |07.07.2014 Центърът на София блокиран заради Сергей Лавров . 5| 5171 |07.07.2014 “Уестингхаус” взима 30% от VII блок . 24| 5298 |07.07.2014 Френски социалисти искат Стойнев за лидер на БСП . 17| 5956 |06.07.2014 Мерджанов: Станишев едва ли иска да е еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads