Реклама / Ads
0| 2804 |14.12.2021 НОВИНИ

Рейтинговата агенция ”Фич” гледа с оптимизъм на кабинета ”Петков”

.
Рейтинговата агенция “Фич” гледа с оптимизъм на новоизбрания кабинет и премиера Кирил Петков. Причината - широката четворна коалиция намалява политическата несигурност в страната, която пречи на България да се възползва от европейските пари по Плана за възстановяване и устойчивост.
 

Политическата нестабилност няма да постави в риск икономическата политика или ангажиментите на България да приеме еврото. Фокусът на новото правителство върху подобряване на управлението може в средносрочен план да доведе до повишаване на рейтинга на страната, пишат още от "Фич".

 

Агенцията припомня, че у нас в рамките на година са се провели три парламентарни избора, но до този момент излъчването на правителство бе невъзможно. От “Фич” обясняват, че “Продължаваме промяната” е нов политически проект, но неговите лидери - Кирил Петков и Асен Василев, се появиха на сцената като служебни министри на икономиката и финансите. ПП се обявява срещу корупцията заедно с още някои нови партии, но освен това е разработила икономическа политика, целяща да подобри бизнес средата и образованието в България, както и да осъществи някои институционални реформи. 

 

Появата на коалиция от четири партии не премахва политическата несигурност в България заради потенциалните разногласия между членовете й. Въпреки това обаче Петков, който бе избран за министър-председател, посочи, че по време на преговорите през ноември се е стигнало до допирни точки в 18 области на политиката. В това влиза и бързото приемане на бюджета за 2022 г. и ангажиментите към процеса на ERM II. 


Пълни подробности за споразуменията тепърва ще се появяват, но досегашното развитие е в съответствие с виждането на "Фич", че политическата несигурност в България няма да промени ангажиментите на страната към разумни фискални и макро политики и приемането на еврото.


Положителната перспектива за суверенния рейтинг на България “ВВВ“, въведена от февруари, отразява както разсейването на макроикономическите рискове от пандемията, така и постепенния напредък към членство в еврозоната, подкрепен от благоразумни политически настройки. "Фич" потвърждават рейтинга и запазват положителната перспектива за страната ни от юли. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3383 |09.12.2021 Агенцията по заетостта удължава срока за кандидатстване за 60/40 за ноември . 5| 4089 |03.12.2021 Агенцията по вписванията: Освобождаването на директора на ДКК е невалидно решение . 6| 5435 |26.11.2021 Премиерът уволни зам.-председателя на Държавната агенция за българите в чужбина . 7| 3079 |26.11.2021 Агенцията по заетостта: Рекордно ниски са нивата на безработица у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads