Реклама / Ads
2| 4216 |16.07.2023 НОВИНИ

Режисьорът Галин Стоев: Наблюдаваме сериал с актьори и костюми с лошо качество

.
Днес времето се сгъстява, става все по-интензивно, маските падат със страшна сила. Сериалът, който наблюдаваме, е с актьори и с костюми с лоши качество, смесица между измислица - реалност - мит - ежедневие. Контекстът ми изглеждаше подходящ да се хвърли камък в блатото и да видим дали Лох Нес ще излезе, или жаби ще се разскачат в различни посоки.

Това коментира пред Българското национално радио режисьорът Галин Стоев, директор на театъра в Тулуза, Франция. 

 

Стоев ще открие новия театрален сезон с представлението “Хага”, което ще постави на сцената на Народния театър “Иван Вазов”. Автор на пиесата е Саша Денисова. 

 

"Запознах се със Саша малко след началото на войната. Срещнах се с нея във Варшава. Започнах да следя как се развива. Чувствах се задължен да помогна с каквото мога този артист и на други, които са в неблагоприятна ситуация, да могат да бъдат видени на други сцени в други езикови среди. Исках нейното име да бъде показано на френскоезичната публика. Но осъзнах, че този текст трябва да бъде направен в България", коментира Стоев. 

 

Той заяви, че с интерес наблюдава събитията у нас и е останал скандализиран от изявите на “лица на ключови длъжности, включително от президентската институция”. 

 

Припомняме, че държавният глава Румен Радев нарече хората, обявили се против Пилон “Рожен” за “безродници”, а освен това посочи, че Украйна иска да води войната с Русия. 

Стоев посочи, че тълпа, държана в страх, се манипулира много по-лесно. Според него е шокиращо, че българинът в по-голямата си част демонстрира липса на солидарност спрямо Украйна, но е и готов да пакетира страховете и комплексите си като политически проект и да заложи на това. 

 

"Да пакетираш страховете, представяйки ги като патриотична кауза, това е може би най-ниския жест на манипулация. Фиксацията в миналото е морбиден импулс, нагон към смъртта. Обръщаш се към миналото, когато знаеш, че нямаш бъдеще. Когато се смесиш миналото с усещането за дълбок личен провал у човека, с който той не може да се справи, освен ако не стовари цялата вина за личния си провал върху някого далече от него, тази техника е добре разработена от Хитлер. Абсолютно същият сценарий се разиграва сега, голям процент от нашето население успява да уйдиса на акъла и да повярва, че с магнит и с пилон ще станем България на три морета. Хора, това няма как да стане така. Това не работи така в съвременния свят. В съвременния свят войната е изключена", посочи Стоев.

 

Според режисьора всички нормални хора се надяват да видят един ден военните престъпници на подсъдимата скамейка на трибунала в Хага.

 

"Много е възможно някои от тях да се укрият, други да умрат или да се избият един друг, но Хага има символична стойност. Случвайки се, това ще докаже, че правото тържествува. Днес живеем във време на дефицит на истина и на справедливост. Този дефицит се интерпретира и инструментализира от различните играчи по различен начин. Този дефицит работи върху всички нас, въпросът е как всяко човешко същество го реинтепретира и работи за едно общо благо. Ако работиш за общото благо, работиш и за собственото". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2507 |29.06.2023 Министър Галин Цоков: Фокусът ни ще бъде върху редуцирането на административната тежест върху учителите . 9| 2495 |20.06.2023 Стоев: ПП-ДБ с готов проект за конституционни промени, предстоят преговори с партиите . 7| 2500 |18.06.2023 Стою Стоев: Във ВСС съдиите, избрани от съдии, трябва да имат преимущество . 4| 2422 |16.06.2023 Шефът на правната комисия С. Стоев: Процедурата по избора на нов гл. прокурор ще продължи минимум 2-3 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads