Реклама / Ads
0| 2663 |03.05.2023 НОВИНИ

Рекордните 8 млрд. евро превъртаме в търговията с Румъния

.
Министър Александър Пулев с посланика на Румъния у нас Бръндуша Йоана Предеску Източник: БГНЕС
Румъния е сред ключовите партньори на България като заема второ място по стокообемн сред страните от Европейския съюз. Двустранната търговия достига рекордни стойности през 2022 година. Тя е резултат от ускорения темп на нарастване на стокообмена между двете страни, който се увеличава с 23.7 процента спрямо 2021 година и възлиза на близо 8 млрд. евро.
 

Румъния е сред ключовите партньори на България като заема второ място по стокообемн сред страните от Европейския съюз. Двустранната търговия достига рекордни стойности през 2022 година.

 

Тя е резултат от ускорения темп на нарастване на стокообмена между двете страни, който се увеличава с 23.7 процента спрямо 2021 година и възлиза на близо 8 млрд. евро.

 

Това стана ясно след срещата на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев с посланика на Румъния у нас г-жа Бръндуша Йоана Предеску. Добрата новина е, че търговското салдо е положително за България през последните осем години.


Акцент в разговора е бил поставен върху подготовката на двустранен бизнес форум, който Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Министерството на иновациите и растежа ще организира.

 

Целта е да се насърчат двустранните партньорства в приоритетни сектори, като ще бъдат организирани b2b срещи между компании от двете страни. Предвижда се това събитие да се проведе в средата на юни в Северна България. Ще има и втора фаза – в Румъния.

 

Министър Пулев и посланик Предеску са разговаряли за засилването на икономическите отношения в контекста на подписаната декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство от страна на президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис.

 

Общо е мнението, че подписаната през март тази година Декларация е нов етап на отношенията между двете страни.


Пулев и Предеску са разговаряли и за контактите по линия на инициативата „Три морета“, по която министърът на иновациите и растежа е национален координатор у нас.

 

Инициативата е ключова за свързаността на региона в областта на транспортната, енергийна и дигитална инфраструктура. „Инвестиционният фонд към „Три морета“ е финансов механизъм за реализирането на приоритетните проекти в региона и работим за набиране на капитал от инвеститори от Близкия изток към него“, подчертал е министър Пулев.

 

Според данните на Министерството на иновациите и растежа, стокообменът ни с Румъния през миналата година възлиза на близо 8 млрд. евро, което е увеличение с 23.7 процента спрямо 2021 година. Българският износ достига 4.5 млрд. евро, което е увеличение с 28.1 на сто спрямо 2021.а, а вносът от Румъния у нас е достигнал 3.5 млрд. евро, пише Банкер.

 

Принос за тази активна търговия имат освен териториалната близост и многото фирми със смесен капитал, които са създадени и развиват бизнес проекти в двете съседни страни.

 

Сумарните румънски инвестиции в България към края на 2021 г. възлизат на 366.3 млн. евро.

 

Освен това румънците са сред най-активните посетители на българското Черноморие. Анализите през годините показват, че ако има още един мост над река Дунав при Силистра-Кълъраш, например, и се подобри пътната инфраструктура в Североизточна България броят на туристите от Румъния ще се увеличи значително.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2736 |03.05.2023 Министър Гечев в НС: В страната има продукция за над 3 млрд. евро, която не може да се продаде . 0| 2607 |03.05.2023 Българският художник Греди Асса с изложба в Европейския парламент по покана на Цветелина Пенкова и посланик Бончев . 3| 3814 |02.05.2023 Еврокомисията забрани внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна . 9| 2827 |02.05.2023 Дания дарява на Украйна бойна техника на стойност 228 млн. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads