13|
5419
|15.12.2010
НОВИНИ
Рязко скача цената на хляба
Прогнозира се рязко поскъпване на цената на хляба след Нова година. Основна причина за това е фактът, че цените на суровините за производство на хляб непрекъснато растат.
Рязко поскъпване на цената на хляба след Нова година прогнозира днес Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Според него основна причина за това е фактът, че цените на суровините за производство на хляб непрекъснато растат. Бонев посочва, че през тази година стойността на брашното се е повишила два пъти в сравнение с 2009 г., а нагоре вървят и цените на маргарините, олиото, маята и захарта.
Единствено огромната конкуренция на пазара принуждава производителите да продават на по-ниски стойности, а реалната цена на 1 кг хляб в момента е около 2 лв. Според Бонев сериозен фактор за занижените цени е и политиката на големите търговски вериги. Във Варна около 50 на сто от бранша работи в сивия сектор, допълни той. По думите му това може да се промени, ако през 2011 г. Агенцията по безопасността на храните започне да работи и да изпълнява задачите си безкомпромисно.
Frognews.bg припомня, че на 7 декември председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов също алармира, че цената на хляба расте плавно, макар и с бавни темпове. Той посочи, че тази тенденция се наблюдава от около 20 дни. "Тенденцията в цената на брашното е в посока нагоре, т.е. това означава, че тенденцията в цената на хляба също е нагоре. А с колко ще поскъпне е трудно да се каже, тъй като това е пазар”, каза Попов.
"Увеличението на цената на брашното със 7 стотинки за кг теоретично би трябвало да доведе до увеличение на цената на хляба с 14 стотинки за кг", обясни Попов. Стойността на хляба в различните региони се е вдигнала с различно – на места с 2-3 стотинки, а други на места с 4 стотинки, на трети все още няма промяна, предаде „Фокус”.
Георги Попов отбеляза още, че правителството продължава да не се бори със сивата икономика в бранша с производството на хляб у нас.
Сивият сектор в хлебопроизводството според различните мнения е между 30 и 60 %. "30 % може да е в търговските вериги, но в останалата част от държавата, където търговските вериги не влияят, нещата са страшни", посочи Попов. Според него с този проблем не би се справила и бъдещата агенция за храните. „Тя може евентуално да започне да прави някаква политика по отношение на хляба. Но сигналите за желанието за борба със сивата икономика, за съжаление, не са обнадеждаващи”, заяви Георги Попов.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads