Реклама / Ads
0| 3160 |16.08.2021 НОВИНИ

В рисковите секции най-голям губещ е ГЕРБ

.
Източник: БГНЕС
”В рисковите секции най-голям губещ в сравнение с предходните избори e ГЕРБ. Те отбелязват 40 000 гласа загуба, което е сериозен процент в сравнение със средния спад за страната. ДПС също отбелязват спад. БСП също. Най-висок дял на контролирания вот в тези секции за тези избори държи ДПС. На предходните избори това беше ГЕРБ”. Това каза пред БНР Марио Русинов, експерт в Антикорупционния фонд.
 

"През април бяха идентифицирани между 1400 и 2100 рискови секции. Изследвахме дали те се репликират във времето и дали държанието им продължава да е рисково и на следващите избори - през юли. На фона на относително ниската активност за страната в тези секции активността беше още по-ниска. От 280 000 в тези секции на миналите избори сега са гласували 200 000. В секциите в риск се гласува по-малко, вероятно това се дължи отчасти на по-активните действия на МВР".  - обобщи той.


"Секции в риск" е изследване на Фонда за контролирания и купен вот по време на избори. 

 

Мария Карайотова, криминолог, посочи как се определят секциите: 

"Идентифицираме секции с нетипично висока избирателна активност или нетипично висок резултат на водещата партия в секцията в сравнение с регистрирания резултат на партията. Идентифицираме отклонения на избирателната активност в дадена секция в два поредни избора. Отчитаме рязка промяна в политическите пристрастия на избирателите в дадена секция в два поредни избора". 

 

Русинов допълни, че в плевенското село Буково, например, традиционно се гласува много консолидирано и избирателите са около 700. При липса на стимул и с политическите представители на място активността от 100% е паднала на 20%. 

В предаването "Преди всички" Карайотова посочи, че е имало общини, в които средната активност се е покачила в рисковите секции. 

 

"Контролираният и купен вот е структурен и дълготраен проблем. И усилията на МВР не могат да преборят този феномен. Трябват целенасочени и дългосрочни мерки. Трябва и органите на реда да вършат коректно своята работа, но и политическите партии да са по-отговорни. Част от контролирания и купен вот се случва в условия на вътрешнопартийна конкуренция. Такъв тип поведение трябва да се наказва и от партиите", каза още Русинов. 

 

Криминологът заяви, че не само парите формират контролирания вот, но и заплахи за уволнение или други форми на сплашване. А експертът допълни: 

 

"Форма на зависимост в изолирани и икономически слаби села - от една страна, местните лидери казват "гласувай, както трябва, иначе няма да си получиш социалните помощи", от друга страна, местните лидери се ползват с такова доверие, че избирателите там нямат собствена визия как да тече демократичният процес, а следват заръките на лидера". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3818 |11.08.2021 В секции с риск за купен и контролиран вот през юли ГЕРБ са получили около 40 000 гласа по-малко . 22| 7097 |04.08.2021 Адв. Хаджигенов: Български Уотъргейт! Факт е най-голямото масово подслушване на български граждани в историята ни . 2| 3615 |28.07.2021 „Интервю с диктатор“ отново първа по продажби в най-голямата верига книжарници „Хеликон“ . 0| 3684 |16.07.2021 Петър Витанов: Предстои ни най-голямата икономическа трансформация, а България изостава в подготовката си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads